Σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης

Εισαγωγή

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) από την πρώτη μέρα της κατασκευής του αεροδρομίου. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) δεσμεύεται να παρακολουθεί υπεύθυνα και αποτελεσματικά όλες τις περιβαλλοντικές παραμέτρους και να ελαχιστοποιεί ή να προλαμβάνει, όπου είναι δυνατόν, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη λειτουργία του αεροδρομίου, μέσω πρωτοβουλιών που υπερβαίνουν τις κανονιστικές απαιτήσεις. Η   Περιβαλλοντική Πολιτική καθώς και η Περιβαλλοντική Δέσμευση, επικεντρώνονται στους στόχους μας για τη συνεχή βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεών μας και τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, μεγιστοποιώντας ταυτόχρονα την ενεργειακή απόδοση των υποδομών μας. Η αποτελεσματική διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων διευκολύνεται με την εφαρμογή Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) – πιστοποιημένο σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 14001: 2015.

Αναλυτικά, οι περιβαλλοντικές παράμετροι που παρακολουθούνται στενά και διαχειρίζονται από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΔΑΑ είναι οι εξής:

Αεροπορικός Θόρυβος

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει εγκαταστήσει ένα Σύστημα Παρακολούθησης Θορύβου (NOise MOnitoring System – NOMOS), το οποίο αποτελείται από ένα (1) κινητό και δέκα σταθερούς Σταθμούς Παρακολούθησης Θορύβου (NMTs) το οποίο παρέχει ένα λεπτομερές προφίλ αεροπορικού θορύβου σε κατοικημένες περιοχές κάτω από τις πορείες των αεροσκαφών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΔΑΑ παρέχει στους τοπικούς κατοίκους μια διαδικτυακή εφαρμογή -- WebTrak -- η οποία παρουσιάζει μια σύνθετη εικόνα της περιοχής όπου προβάλλονται οι πορείες των αεροσκαφών καθώς επίσης και μετρήσεις θορύβου στα πέριξ του αεροδρομίου. Επιπλέον, έχουμε δημιουργήσει και λειτουργούμε – σε 24ωρη βάση – μια ειδική τηλεφωνική γραμμή («Σας Ακούμε» - 210 3530003) και την ηλεκτρονική διεύθυνση NoiseComplaints@aia.gr όπου οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να καταχωρήσουν τα παράπονά τους ή να ζητήσουν διευκρινήσεις σε θέματα σχετικά με τον θόρυβο.

Ποιότητα Αέρα & Κλιματική Αλλαγή 

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών λειτουργεί ένα από τα πιο εκτεταμένα και μοντέρνα συστήματα παρακολούθησης ποιότητας αέρα σε αεροδρόμια, που αποτελείται από ένα Δίκτυο Παρακολούθησης Ποιότητας Αέρα (ΔΠΠΑ), με πέντε μόνιμους σταθμούς παρακολούθησης, εγκατεστημένους στις γειτονικές περιοχές των Γλυκών Νερών, του Κορωπίου, του Μαρκόπουλου, της Παλλήνης και των Σπάτων και έναν κινητό σταθμό, ένα Σύστημα Φασματοσκοπίας Διαφορικής Οπτικής Απορρόφησης (DOAS), ένα Ηχητικό Ραντάρ (SOnic Detection and Ranging system – SODAR), ένα Ηλεκτρομαγνητικό Ραντάρ (RASS) και έναν Μετεωρολογικό Σταθμό.

Η εταιρεία μας έχει δεσμευθεί να μειώσει τη συνεισφορά της στην κλιματική αλλαγή, εφαρμόζοντας ήδη επιτυχώς μέτρα που μειώνουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, τα οποία περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό των εγκαταστάσεων του ΔΑΑ, σύμφωνα με τις αρχές της ενεργειακής αποδοτικότητας, την ευρεία χρήση φυσικού αερίου, τη λειτουργία εκτεταμένου δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς και άλλα μέτρα. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών υλοποιεί ένα ετήσιο Εταιρικό Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη συμμετοχή στην παγκόσμια πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων (Airports Council International) με στόχο τη διαχείριση και μείωση των εκπομπών άνθρακα αεροδρομίων (Airport Carbon Accreditation - ACA).

Διαχείριση Απορριμμάτων

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση όλων των απορριμμάτων που παράγονται εντός του χώρου του αεροδρομίου. Για τον λόγο αυτό, έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο στηρίζεται στην αρχή «Ο Ρυπαίνων Πληρώνει» προωθώντας τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την επανα-χρησιμοποίηση. Το σύστημα διαχειρίζεται στερεά μη επικίνδυνα απορρίμματα, επικίνδυνα απόβλητα και ιατρικά/κλινικά απόβλητα. Επίσης, ο ΔΑΑ έχει δημιουργήσει ένα Κέντρο Ανακύκλωσης, εξοπλισμένο με κάδους για χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο, ηλεκτρονικά απορρίμματα κ.λπ. διαθέσιμους και για την οικιακή ανακύκλωση του προσωπικού του αεροδρομίου. Τον Ιούνιο του 2024, για πρώτη φορά, αποκτήσαμε πιστοποίηση για Zero Waste To Landfill (ZWTL), μετά από επιτυχή έλεγχο, που απέδειξε ότι καταφέραμε να αποτρέψουμε την κατάληξη του 88% των απορριμμάτων μας σε χώρο υγειονομικής ταφής, το 2023. Ως εκ τούτου, πετύχαμε σημείο αναφοράς για τις τρέχουσες επιδόσεις μας και λάβαμε επίσημη αναγνώριση των προσπαθειών μας για την προώθηση της ανακύκλωσης και τη μείωση επιβάρυνσης, της ήδη περιορισμένης χωρητικότητας χώρου υγειονομικής ταφής στην Αττική. Το επόμενο βήμα είναι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους εργολάβους απορριμμάτων και τα τρίτα μέρη που δραστηριοποιούνται στο Αεροδρόμιο, για να βελτιώσουμε περαιτέρω την απόδοση μας.

Διαχείριση Υδάτινων Πόρων & Εδάφους

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μείωση της κατανάλωσης και την πρόληψη της ρύπανσης των υδάτων στο αεροδρόμιο. Σε αυτό το πλαίσιο, παρακολουθούμε συστηματικά την ποιότητα των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, μέσω δειγματοληψιών σε μόνιμα    σημεία παρακολούθησης στο αεροδρόμιο, καθώς και την κατανάλωση νερού (πόσιμου και για άρδευση). Επιπλέον, όλα τα βιομηχανικά απόβλητα που παράγονται στο αεροδρόμιο, υποβάλλονται σε επί τόπου επεξεργασία, στη Μονάδα Επεξεργασίας Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΜΕΒΑ). Ο ΔΑΑ είναι ένα από τα λίγα αεροδρόμια παγκοσμίως, το οποίο διαθέτει τη δική του Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), όπου γίνεται η επεξεργασία όλων των λύματων αστικού τύπου, που παράγονται στο αεροδρόμιο. Επιπλέον, ο ΔΑΑ παρακολουθεί την ποιότητα του εδάφους σε όλο τον χώρο του αεροδρομίου, με ad hoc δειγματοληψίες και αναλύσεις.

Βιοποικιλότητα και Διαχείριση Πανίδας

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, με στόχο την προστασία της Βιοποικιλότητας σε όλα τα επίπεδα: των ειδών φυτών και ζώων, των οικοσυστημάτων ή των ενδιαιτημάτων και των τοπίων. Σε αυτό το πλαίσιο, το 2008 ο ΔΑΑ υιοθέτησε τον Υγρότοπο της Βραυρώνας, έναν Τόπο Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ), ο οποίος έχει ενταχθεί στο Κοινοτικό Δίκτυο NATURA 2000. Το 2015 υιοθέτησε και τον Υγρότοπο Αλική της Αρτέμιδας, περιοχή υπό προστασία, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Το 2023 ο ΔΑΑ έγινε εταίρος της Ομάδας για τις Μεταφορές του δικτύου United for Wildlife του Royal Foundation of the Prince and Princess of Wales, για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας άγριας ζωής. Στο πλαίσιο μείωσης του κινδύνου πρόσκρουσης πανίδας σε αεροσκάφη, ο ΔΑΑ υλοποιεί ένα Σχέδιο Διαχείρισης Πανίδας, το οποίο συνδέεται απευθείας με το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και το Σύστημα Διαχείρισης Αεροπορικής Ασφάλειας.

Κοινωνική Δέσμευση

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών υλοποιεί ένα ετήσιο Σχέδιο Κοινωνικής Δέσμευσης (ΣΚΔ) με στοχευμένες επενδύσεις για κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς, περιβαλλοντικούς και άλλους σκοπούς, που υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια των νομικών υποχρεώσεων και συμβάλλουν τόσο στην καθιέρωση του ΔΑΑ ως καλού γείτονα, όσο  και στη διατήρηση της κοινωνικής επιχειρησιακής άδειας του. 

Περισσότερες πληροφορίες για  τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, διατίθενται στην ετήσια ηλεκτρονική έκδοση  «Φροντίδα για το Περιβάλλον» - «Care for the Environment».

Στοιχεία επικοινωνίας

Ηλιακά πάνελ στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
Ηλιακά πάνελ στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
Αεροφωτογραφία του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών
Άντρας μπροστά σε πηγάδι
Χώρος ανακύκλωσης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών