Athens International Airport - Συνέδρια & Εκδηλώσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΑ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

2023 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014
2.2 Συνεδριο Marketing Αεροπορικων Εταιρειων του ΔΑΑ
 


2.2 Airline Marketing Workshop – “Sounding the Future”

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών βράβευσε τις αεροπορικές εταιρείες που πέτυχαν την ταχύτερη ανάκαμψη το 2022

Εστιάζοντας στις προκλήσεις που επιφυλάσσει η επόμενη μέρα στο χώρο των αερομεταφορών και στις αλλεπάλληλες εξελίξεις που διαδραματίζονται στο διεθνές αεροδρομιακό περιβάλλον αλλά και στο σύμπαν της τεχνολογίας, το Συνέδριο Μάρκετινγκ Αεροπορικών Εταιρειών πραγματοποιήθηκε και φέτος, παρουσία 200 και πλέον παρευρισκόμενων. 

Με τον ευρηματικό και συμβολικό τίτλο “Sounding the Future”, το 2.2 Συνέδριο (το δεύτερο της μεταπανδημικής εποχής και 22ο από την έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου) έφερε κοντά τον ΔΑΑ, τα μέλη της αεροδρομιακής κοινότητας της Αθήνας, διακεκριμένους ομιλητές από το χώρο των αερομεταφορών και, πέρα από αυτόν, του αειφόρου τουρισμού, της υψηλής τεχνολογίας, της εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης και της μελλοντολογίας, σε μια συνάντηση με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές και οι εκπρόσωποι του ΔΑΑ «συνέθεσαν» μαζί τον «Ήχο του Μέλλοντος», με μια πυκνή θεματολογία, η οποία αντανακλά τη διττή έννοια του αγγλικού τίτλου “The Sounding of the Future” που παραπέμπει στους «ήχους», την εξερεύνηση, την ενορχήστρωση και τη «σύνθεση του μέλλοντος», αλλά και -κάνοντας ένα γλωσσικό παιχνίδι με τον όρο market sounding- τη διαρκή ιχνηλάτηση και διερεύνηση της αγοράς.

 • Επισκόπηση της αεροπορικής αγοράς της Αθήνας το 2022                                                           
 • «Τι έρχεται; Οι τάσεις, οι κίνδυνοι, οι ευκαιρίες στο χώρο των αερομεταφορών» - Συζήτηση με τον Περιφερειακό Αντιπρόεδρο της ΙΑΤΑ, Rafael Schvartzman (live-streaming)  καθώς και με τον CEO της Air Serbia, Jiri Marek και τον Robert Chad, IATA, Area Manager France, Belgium, The Netherlands & Southern Europe, EUR-Field Offices
 • «Μια…αεροδρομιακή συζήτηση  – The Airport Talk» - Συζήτηση με την Angela Gittens, πρώην Γενική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI World)                                   
 • «Ταξιδεύοντας στην εποχή του χάους – Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι αερομεταφορές», από τον Arthur Snell, Former British High Commissioner to Trinidad and Tobago & Former Assistant Director for Counter – Terrorism at Foreign and Commonwealth Office                                             
 • “Sounding the Future”, από τον Futurist & Humanist, Gerd Leonhard, συγγραφέα του βιβλίου “Technology vs Humanity” & CEO “The Futures Agency”                                                                   
 • «Πρόσβαση» στις βιώσιμες αερομεταφορές και στον αειφόρο τουρισμό - Συζήτηση με τον Luigi Cabrini, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Global Sustainable Tourism Council, την Αλεξία Παναγιωτοπούλου, Επικεφαλής Στρατηγικής της Εταιρείας Ανάπτυξης & Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ) και τη Μαρία Καπράλου, ΔΑΑ, Προϊσταμένη Υπηρεσιών Παροχής Συνδρομής για Άτομα με αναπηρία ή/και μειωμένη κινητικότητα. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Θοδωρής Γεωργακόπουλος
 • The “Sound” of the Future, από τον Δημήτριο Βασιλάκη, President of Jazz Democracy NPO, Artistic Director & Founder of RIJF – Πώς η μουσική jazz μπορεί να μας διδάξει τον διάλογο με πιο ισότιμο, ανθρώπινο, δημοκρατικό και δημιουργικό τρόπο    «Προβλέποντας το Μέλλον; Τεχνητή Νοημοσύνη & Θεωρία Παιγνίων» - Από τον Δρα Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, Καθηγητή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ

Μια ιδιαίτερη συμβολική στιγμή του φετινού Συνεδρίου ήταν η μουσική γέφυρα σύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν και με το μέλλον, όπως την παρουσίασε ο συνθέτης Τηλέμαχος Μούσας και η μπάντα του, με το ηλεκτρονικό «θέρεμιν» (αιθερόφωνο) που εφευρέθηκε το 1920 και είναι το μόνο “contactless” μουσικό όργανο που παράγει μουσική χωρίς φυσική επαφή με τον καλλιτέχνη. 

Το Συνέδριο έκλεισε με το μήνυμα του CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Γιάννη Παράσχη, ο οποίος αναφέρθηκε στο θετικό αποτέλεσμα της περυσινής χρονιάς, στην εξαιρετική συνεργασία και την προσπάθεια που κατέβαλε το σύνολο της κοινότητας του αεροδρομίου αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις σημαντικές προκλήσεις του 2022, αλλά και ενόψει εκείνων που έχει μπροστά του ο κλάδος, υπό το πρίσμα των διεθνών προκλήσεων, της μεταβλητότητας της γεωπολιτικής κατάστασης, της καταιγιστικής εξέλιξης της τεχνολογίας και του μείζονος ζητήματος του περιβάλλοντος, δίνοντας έμφαση στο πολυδιάστατο και εξαιρετικά κρίσιμο στοίχημα και στην ουσία της βιωσιμότητας.


 

Οι βραβεύσεις του ΔΑΑ στις αεροπορικές εταιρείες με την πιο επιτυχημένη αναπτυξιακή πορεία το 2022

Παράλληλα, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών επιβράβευσε για άλλη μια χρονιά τις αεροπορικές εταιρείες που κατέγραψαν την πιο επιτυχημένη πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας σημαντικούς ρυθμούς επαναφοράς και αυξημένα ποσοστά επιβατικής κίνησης στα τακτικά δρομολόγιά τους από και προς την Αθήνα. 

Τα φετινά βραβεία αναλυτικά:

 • Βραβείο για την ταχύτερη ανάκαμψη στην αγορά εσωτερικού

   H SKY express τιμήθηκε για την ταχύτερη ανάκαμψη στην αγορά εσωτερικού το 2022. Τιμητική διάκριση έλαβε η AEGEAN.

 • Βραβείο για την ταχύτερη ανάκαμψη στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης

   Η Volotea βραβεύτηκε για την ταχύτερη ανάκαμψη στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης. Τιμητική διάκριση έλαβε η Wizz Air.

 • Βραβείο για την ταχύτερη ανάκαμψη στην αγορά της Ανατολικής Ευρώπης

   Το βραβείο για την ταχύτερη ανάκαμψη στην αγορά της Ανατολικής Ευρώπης κατέκτησε η Tarom. Τιμητική διάκριση έλαβε η Wizz Air.

 • Βραβείο για την ταχύτερη ανάκαμψη στην αγορά της Μέσης Ανατολής

   Το βραβείο για την ταχύτερη ανάκαμψη στην αγορά της Μέσης Ανατολής κατέκτησε η Gulf Air. Τιμητική διάκριση έλαβε η El Al.

 • Βραβείο για την ταχύτερη ανάκαμψη στην αγορά της Αφρικής

   Το βραβείο για την ταχύτερη ανάκαμψη στην αγορά της Αφρικής κατέκτησε η EGYPTAIR. Τιμητική διάκριση έλαβε η AEGEAN.

 • Βραβείο για την ταχύτερη ανάκαμψη στην αγορά της Ασίας

   Το βραβείο για την ταχύτερη ανάκαμψη στην αγορά της Ασίας κατέκτησε η Scoot. Τιμητική διάκριση έλαβε η Air China.

 • Βραβείο για την ταχύτερη ανάκαμψη στην αγορά της Αμερικής

   Το βραβείο για την ταχύτερη ανάκαμψη στην αγορά της Αμερικής κατέκτησε η Emirates

 • Βραβείο για την ταχύτερη ανάκαμψη σε εποχικό δρομολόγιο στην αγορά της Αμερικής

   Το βραβείο κατέκτησε η Delta Air Lines. Τιμητική διάκριση έλαβε η Air Canada.

 • Βραβείο για την ταχύτερη ανάκαμψη σε εποχικό δρομολόγιο στην αγορά της Ευρώπης

   Το βραβείο κατέκτησε η Brussels Airlines. Τιμητική διάκριση έλαβε η Air Baltic.

 • Βραβείο για τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2022 

   Η SKY express τιμήθηκε ως η εταιρεία με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (σε ποσοστιαία βάση) στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών το 2022. 

 • Βραβείο για την υψηλότερη επιβατική κίνηση το 2022

   Η AEGEAN τιμήθηκε ως η εταιρεία με την υψηλότερη επιβατική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών το 2022.

 • 1o Βραβείο «You’re An AΘenian, too!»  απονεμήθηκε στην Angela Gittens, πρώην Γενική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI World), για την πολύτιμη και πολυετή συμβολή της στην προώθηση και στην προβολή της Αθήνας σε ιδιαίτερα δύσκολες εποχές.


Η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του ΔΑΑ, δήλωσε για το φετινό Συνέδριο: 

«Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση διοργανώσαμε το φετινό Συνέδριό μας, το οποίο στην ουσία αποτέλεσε την πρώτη πλήρη διοργάνωση μετά από 3 χρόνια. Συναντήσαμε τους αεροπορικούς συνεργάτες μας στον εξαιρετικό χώρο του Ωδείου Αθηνών, για να διερευνήσουμε τάσεις, κινδύνους και ευκαιρίες και να μοιραστούμε τη γνώση και τη σοφία διακεκριμένων ομιλητών. 

Η αμφίδρομη και αποδοτική σχέση μας με τους αεροπορικούς συνεργάτες μας, και η κοινή μας πορεία, χαρακτηρίζονται από την ενέργεια και το πνεύμα της εξαιρετικής συνεργασίας και της προσαρμοστικότητας στον τομέα των αερομεταφορών και του τουρισμού. Είμαστε μαζί για να συνθέσουμε και να ενορχηστρώσουμε την επόμενη μέρα και, εκφράζοντας για ακόμη μια χρονιά τις ευχαριστίες μας στις αεροπορικές εταιρείες, παραμένουμε πιστοί στις αρχές της ουσιαστικής συνεργασίας και υποστήριξης που έχουμε οικοδομήσει.»

Δείτε τους ομιλητές του συνεδρίου εδώ
και τις παρουσιάσεις τους εδώ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφικό υλικό ›

20Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ MARKETING ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΑΑ
 
 
«Η Πρόκληση της Μεταβολής»
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών βραβεύει τις αεροπορικές εταιρείες με την πιο επιτυχημένη αναπτυξιακή πορεία το 2019
 
Εστιάζοντας στις προκλήσεις που επιφυλάσσει η επόμενη μέρα στο χώρο των αερομεταφορών, αλλά και στις αλλεπάλληλες αλλαγές που διαδραματίζονται στο ελληνικό και στο διεθνές αεροδρομιακό περιβάλλον, το Συνέδριο Μάρκετινγκ Αεροπορικών Εταιρειών, ένας θεσμός του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών που ξεκίνησε το 2001, πραγματοποιήθηκε και φέτος, παρουσία 200 και πλέον παρευρισκόμενων. Με θέμα και φόντο τις διαρκείς μεταβολές που χαρακτηρίζουν τις αερομεταφορές, το 20ο Συνέδριο είχε ιδιαίτερο επετειακό χαρακτήρα και αποτέλεσε για ακόμα μια φορά την αφορμή για μια «οικογενειακή» συνάντηση  μεταξύ του ΔΑΑ και της αεροδρομιακής κοινότητας της Αθήνας.
 
Παράλληλα, για άλλη μια χρονιά, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών επιβράβευσε τις αεροπορικές εταιρείες που κατέγραψαν την πιο επιτυχημένη αναπτυξιακή πορεία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αυξημένα ποσοστά επιβατικής κίνησης στα τακτικά δρομολόγιά τους από και προς την Αθήνα. 
 
Αναλυτικά, οι προσκεκλημένοι ομιλητές και οι εκπρόσωποι του ΔΑΑ συνέθεσαν τη φετινή θεματολογία, η οποία περιέλαβε: 
 • Επισκόπηση της αεροπορικής αγοράς της Αθήνας το 2019
 • «Η σχέση της ελληνικής «Διασποράς» με την πατρίδα – Η ταξιδιωτική δυναμική που αναπτύχθηκε τα χρόνια μετά το 2010», από τον Δρα Μανώλη Πρατσινάκη, Onassis / Seesox Fellow, University of Oxford.
 • «Όταν η μόνη Σταθερά είναι η Αλλαγή – Αναταράξεις και Ανθεκτικότητα στον κλάδο των αερομεταφορών», από τον Andrew Matters, IATA Deputy Chief Economist
 • Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Διαχείριση καθυστερήσεων και αναταράξεων, μέσω ενός επιβατοκεντρικού Air Transport Management», από τον Gianmaria Giaconia, CCO, Innov-ATM.
 • The Digital Gate III – διαγωνισμός ψηφιακής καινοτομίας και νεανικής επιχειρηματικότητας του ΔΑΑ (Παρουσιάσεις των ομάδων – JBM, MyLayover, Enorasys).
 • «Οι μεγάλες Μεταβολές και οι Νέες Σταθερές» - Χαράζοντας πορεία τα επόμενα 10 χρόνια», από τον Gerd Leonhard, Futurist, Humanist, CEO The Futures Agency.

Το Συνέδριο έκλεισε με το μήνυμα του CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, κ. Γιάννη Παράσχη, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα της περυσινής χρονιάς, αλλά και στις σημαντικές προκλήσεις που δημιουργούνται υπό το πρίσμα των τελευταίων διεθνών εξελίξεων τόσο για το αεροδρόμιο, τις αεροπορικές εταιρείες όσο και για τον προορισμό, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία και στην εξαιρετική προσπάθεια που κατέβαλε και συνεχίζει να καταβάλλει το σύνολο της κοινότητας του αεροδρομίου.


Τα φετινά βραβεία αναλυτικά:
 
A. Βραβείο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία μεταξύ των 10 εταιρειών που κατέγραψαν την υψηλότερη επιβατική κίνηση το 2019
 • H Volotea τιμήθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία μεταξύ των 10 εταιρειών με την υψηλότερη επιβατική κίνηση στην Αθήνα, το 2019 
Β.  Βραβείο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία μεταξύ των νέων εταιρειών
 • Η Cyprus Airways βραβεύτηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νέα εταιρεία στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Τιμητική διάκριση έλαβε η Wizz Air.
Γ.  Βραβείο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία με εποχικό δρομολόγιο στην Ευρώπη
 • Το βραβείο κατέκτησε η Brussels Airlines για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της ετήσιας επιβατικής κίνησης κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου 2019. Τιμητική διάκριση έλαβε η Croatia Airlines.
Δ.  Βραβείο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία με εποχικό δρομολόγιο στην Αμερική
 • Το βραβείο κατέκτησε η American Airlines για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της ετήσιας επιβατικής κίνησης κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου 2019. Τιμητική διάκριση έλαβε η Air Transat.
Ε.  Βραβείο για την εταιρεία με την καλύτερη επίδοση σε αναπτυσσόμενα δρομολόγια (Thin Route)
 • Το βραβείο κατέκτησε η Bulgaria Air για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της ετήσιας επιβατικής κίνησής της μέσα στο 2019. Τιμητική διάκριση έλαβε η Royal Jordanian.
ΣΤ. Βραβείο για τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ανά γεωγραφική περιοχή (υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση επιβατικής κίνησης 2019/2018) 
►Η Sky Express βραβεύθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά εσωτερικού. Τιμητική διάκριση έλαβε η Εllinair.
►H Eurowings τιμήθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία για την αγορά της Δυτικής Ευρώπης. Τιμητική διάκριση έλαβε η Iberia.
►Η Tarom βραβεύθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά της Ανατολικής Ευρώπης. Τιμητική διάκριση έλαβε η Aegean Airlines.
►Η Qatar Airways τιμήθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά της Μέσης Ανατολής. Τιμητική διάκριση έλαβε η Middle East Airlines.
►Η Aegean Airlines τιμήθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά της Αφρικής. Τιμητική διάκριση έλαβε η Egypt Air.
►Η Air China τιμήθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά της Ασίας. Τιμητική διάκριση έλαβε η Scoot.
►Η Emirates τιμήθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά της Αμερικής
 
Ζ. Βραβείο για τη συνολικά μεγαλύτερη αύξηση επιβατικής κίνησης το 2019
►Η Aegean Airlines τιμήθηκε ως η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αύξηση επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για το 2019. 

2000 – 2020 : Οι Μεγάλοι Νικητές των 20 χρόνων του Συνεδρίου
 
►Σε μια ξεχωριστή στιγμή του Συνεδρίου,
 
      η Aegean Airlines τιμήθηκε ως η αεροπορική εταιρεία με τα περισσότερα βραβεία από το 2001 έως το 2020, κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων  διεξαγωγής του Συνεδρίου Μάρκετινγκ Αεροπορικών Εταιρειών του ΔΑΑ. 
      Στην ίδια τιμητική κατηγορία, το 2ο και το 3ο βραβείο κατέκτησαν η Emirates και η Qatar Airways, αντίστοιχα.

 
Η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του ΔΑΑ, δήλωσε για το Συνέδριο: 
 
«Το ετήσιο Συνέδριό μας έκλεισε φέτος 20 χρόνια! Νιώθουμε όλοι ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη υπερηφάνεια, διότι, εδώ και 2 δεκαετίες, το Συνέδριο Μάρκετινγκ Αεροπορικών Εταιρειών αποτελεί τη βασική αφορμή για συνάντηση της ομάδας μας με τους αεροπορικούς συνεργάτες μας, απηχώντας κάθε φορά το πνεύμα της εξαιρετικής συνεργασίας, της καινοτομίας, των αλλαγών και των τάσεων στον τομέα του τουρισμού και των αερομεταφορών. 
 
Οι αλλεπάλληλες προκλήσεις και η διαρκής ανάγκη για αναπροσαρμογή ήταν το θέμα και η βαθύτερη ουσία της φετινής συνάντησής μας, που κάθε χρόνο αντανακλά τη φιλοσοφία μας για μια κοινή πορεία με τους αεροπορικούς συνεργάτες μας, σε μια σχέση αμφίδρομη και αποδοτική. Ευχαριστούμε πολύ τις αεροπορικές εταιρείες για ακόμη μια χρονιά και παραμένουμε πιστοί στις αρχές της ουσιαστικής συνεργασίας και υποστήριξης που έχουμε οικοδομήσει.»
 
Στο link που ακολουθεί, θα βρείτε τις παρουσιάσεις από το φετινό Workshop: https://www.aia.gr/media/workshop/workshop20/index.html
 
 
19° Συνεδριο Marketing Αεροπορικων Εταιρειων του ΔΑΑ
 

19° Συνέδριο Marketing Αεροπορικών Εταιρειών του ΔΑΑ «Do the mATH»

Εστιάζοντας στην επόμενη ημέρα του κλάδου των αερομεταφορών και στο εντυπωσιακό «τεχνολογικό αύριο» της αεροπορίας, το φετινό 19ο Συνέδριο Μάρκετινγκ Αεροπορικών Εταιρειών διοργανώθηκε όπως κάθε χρόνο από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Με τίτλο «Do the mΑΤΗ» και περιεχόμενο που εστίασε στην τεχνητή νοημοσύνη, στα Big Data και στις επιπτώσεις τους στον αεροπορικό και τουριστικό κλάδο, οι 200 παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν μια πλούσια θεματική ατζέντα, που αποτέλεσε και φέτος αφορμή για μία ουσιαστική «οικογενειακή» συνάντηση  μεταξύ του αεροδρομίου και των βασικών συνεργατών του. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές και οι εκπρόσωποι του ΔΑΑ συνέθεσαν τη φετινή θεματολογία, η οποία περιέλαβε: 
 
 • Επισκόπηση της αεροπορικής αγοράς της Αθήνας το 2018
 • “People of Greece 2009-2019”, παρουσίαση της έρευνας που διεξάγει η εταιρεία “qed” παρουσιάζοντας  το ποιοτικό και «συναισθηματικό» προφίλ των Ελλήνων, τόσο ως αεροπορικών ταξιδιωτών όσο και ως πολιτών, από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα - Από την Χριστίνα Καράμπελα, Managing Director qed market research
 • «Λίγη ιδιωτικότητα παρακαλώ!»: Η ιστορία που δεν έχει ειπωθεί μέχρι τώρα σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών, από τον Ιωσήφ Αβραμίδη, Διευθυντή Προστασίας Δεδομένων & Συμμόρφωσης, ΔΑΑ
 • «Πώς αναπτύσσεται και προστατεύεται ένα Brand στον ψηφιακό κόσμο», από τον Pascal Buchner, CIO, IATA
 • «Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον αεροπορικό και τουριστικό κλάδο», από τον Patrick Schwerdtfeger, Business Futurist
 • «H επιστήμη των DATA και της τεχνητής νοημοσύνης στην easyJet», από το Γρηγόριο Μίνγκα, Lead Data Scientist, easyJet
 • «Ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη στην επόμενη μέρα του αεροπορικού κλάδου», από το Δρα Νικόλαο Μαυρίδη, MIT, Academic and Consultant in Robotics and AI
 
 • Στο «φουτουριστικό και τεχνολογικό» πνεύμα του Συνεδρίου, τους εκπροσώπους των αεροπορικών εταιρειών υποδεχόταν το ρομπότ του ΔΑΑ, ο Pepper, ενώ ρόλο παρουσιαστή πριν από κάθε θεματική ενότητα είχε αναλάβει το ρομπότ Ερμής  της ομάδας ρομποτικής «Κουρήτες», του Πολυτεχνείου Κρήτης. Παράλληλα, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και συνέντευξη – βίντεο με το μοναδικό στο είδος του humanoid στον κόσμο, τη Sophia, η οποία μίλησε τόσο για το αεροπορικό ταξίδι, όσο και για την Αθήνα και το αεροδρόμιό της!
 
Το Συνέδριο έκλεισε με το μήνυμα του CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, κ. Γιάννη Παράσχη, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα της περυσινής χρονιάς  και τις προοπτικές του 2019, τόσο για το αεροδρόμιο και τις αεροπορικές εταιρείες, όσο και για τον προορισμό, χάρη στη συνεργασία και στην εξαιρετική προσπάθεια που κατέβαλε και συνεχίζει να καταβάλλει το σύνολο της κοινότητας του αεροδρομίου.
 

Παράλληλα, για άλλη μια χρονιά, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών επιβράβευσε τις αεροπορικές εταιρείες που κατέγραψαν την πιο επιτυχημένη αναπτυξιακή πορεία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αυξημένα ποσοστά επιβατικής κίνησης στα τακτικά δρομολόγιά τους από και προς την Αθήνα. 
 
Τα φετινά βραβεία αναλυτικά:
 
A. Βραβείο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία μεταξύ των 10 εταιρειών που κατέγραψαν την υψηλότερη επιβατική κίνηση το 2018
 • Sky Express τιμήθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία μεταξύ των 10 εταιρειών με την υψηλότερη επιβατική κίνηση στην Αθήνα, το 2018. 
 
Β.  Βραβείο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία μεταξύ των νέων εταιρειών
 • Η Scoot βραβεύθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νέα εταιρεία στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. 
 
Γ.  Βραβείο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία με εποχικό δρομολόγιο στην Ευρώπη
 • Το βραβείο κατέκτησε η Volotea για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της ετήσιας επιβατικής κίνησης κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου 2018. Τιμητική διάκριση έλαβε η Air Baltic.
 
Δ.  Βραβείο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία με εποχικό δρομολόγιο στην Αμερική
 • Το βραβείο κατέκτησε η United Airlines για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της ετήσιας επιβατικής κίνησης κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου 2018. Τιμητική διάκριση έλαβε η Air Canada.
 
Ε.  Βραβείο για την εταιρεία με την καλύτερη επίδοση σε αναπτυσσόμενα δρομολόγια   (Thin Route)
 • Το βραβείο κατέκτησε η Royal Jordanian για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της ετήσιας επιβατικής κίνησής της μέσα στο 2018. 
 
ΣΤ. Βραβείο για τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ανά γεωγραφική περιοχή (υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση επιβατικής κίνησης 2018/2017)
 • Η Sky Express βραβεύθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά εσωτερικού. Τιμητική διάκριση έλαβε η Εllinair.
 • Vueling τιμήθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία για την αγορά της Δυτικής Ευρώπης. Τιμητική διάκριση έλαβε η Iberia.
 • Η Ryanair βραβεύθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά της Ανατολικής Ευρώπης. Τιμητική διάκριση έλαβε η Aeroflot.
 • Η Gulf Air τιμήθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά της Μέσης Ανατολής. Τιμητική διάκριση έλαβε η Etihad.
 • Η Aegean Airlines τιμήθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά της Αφρικής
 • Η Air China τιμήθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά της Ασίας. Τιμητική διάκριση έλαβε η Scoot.
 • Η Emirates τιμήθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά της Αμερικής
 
Ζ. Βραβείο για τη συνολικά μεγαλύτερη αύξηση επιβατικής κίνησης το 2018
 • Η Aegean Airlines τιμήθηκε ως η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αύξηση επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για το 2018. 
 
Επίσης:
 • Η Aegean Airlines τιμήθηκε ως η δημοφιλέστερη αεροπορική εταιρεία για το 2018 μεταξύ των Ευρωπαίων επιβατών του αεροδρομίου της Αθήνας (πηγή: έρευνα ΔΑΑ, επίσημα ετήσια στατιστικά στοιχεία).
 • Η Emirates τιμήθηκε ως η δημοφιλέστερη αεροπορική εταιρεία για το 2018 μεταξύ των υπόλοιπων διεθνών επιβατών του αεροδρομίου της Αθήνας (πηγή: έρευνα ΔΑΑ, επίσημα ετήσια στατιστικά στοιχεία).

 
Η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του ΔΑΑ, δήλωσε για το Συνέδριο: 
 
«Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε και φέτος στο 19ο Συνέδριο τους βασικούς συνεργάτες μας. Είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι αυτός ο  ετήσιος θεσμός καταφέρνει να απηχεί το πνεύμα της συνεργασίας, της καινοτομίας και των τάσεων στον τομέα του τουρισμού και των αερομεταφορών. Αυτό ήταν και το θέμα και η βαθύτερη ουσία της φετινής συνάντησής μας, που κάθε χρόνο αντανακλά τη φιλοσοφία μας για μια κοινή πορεία σε μια σχέση αμφίδρομη και αποδοτική.
 
Ευχαριστούμε πολύ τις αεροπορικές εταιρείες για ακόμη μια χρονιά και παραμένουμε πιστοί στις αρχές της ουσιαστικής συνεργασίας και υποστήριξης που έχουμε οικοδομήσει.»
 

Δείτε την ατζέντα εδώ!

Δείτε τους ομιλητές του συνεδρίου εδώ! 
Καθώς και τις παρουσιάσεις τους εδώ!

 
18° Συνεδριο Marketing Αεροπορικων Εταιρειων του ΔΑΑ
 

18° Συνέδριο Marketing Αεροπορικών Εταιρειών του ΔΑΑ «The PairFUME of the Athenian Spring»

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών βραβεύει τις αεροπορικές εταιρείες με την πιο επιτυχημένη αναπτυξιακή πορεία το 2017.

Με χαρακτηριστικό  «άρωμα» από την αεροπορική και τουριστική άνοιξη της Αθήνας, το φετινό 18ο Συνέδριο Μάρκετινγκ Αεροπορικών Εταιρειών διοργανώθηκε όπως κάθε χρόνο από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Με τίτλο The PairFUME of the Athenian Spring, ο οποίος έδωσε το θεματικό τόνο του συνεδρίου, οι 250 παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν μια πλούσια θεματική ατζέντα, που αποτέλεσε και φέτος αφορμή για μία ουσιαστική «οικογενειακή» συνάντηση  μεταξύ του αεροδρομίου και των βασικών συνεργατών του. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές και οι εκπρόσωποι του ΔΑΑ συνέθεσαν στο Ζάππειο Μέγαρο τη φετινή θεματολογία, η οποία περιέλαβε:

 • Επισκόπηση της αεροπορικής αγοράς της Αθήνας το 2017
 • Οι τάσεις που διαμορφώνουν την αεροπορική αγορά το 2018, με επίκεντρο την Αθήνα, από  τον Peter Jordan, Head of Insights, Toposophy
 • «Wanderlust Athens»: H νέα ευρηματική καμπάνια για την Αθήνα, πρωτοβουλία της Marketing Greece και του αεροδρομίου της Αθήνας, από την Ιωάννα Δρέττα, CEO, Marketing Greece
 • Το αεροδρόμιο της Αθήνας, ως κόμβος ανθρώπινων ιστοριών – #Hub of stories: Tο επόμενο βήμα του αεροδρομίου, που δίνει το λόγο στους επιβάτες και τις ιστορίες τους, στο πλαίσιο της ανακήρυξης της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου UNESCO για το 2018 - από το Θοδωρή Γεωργακόπουλο, Δημοσιογράφο & Συγγραφέα
 • Dreams Soar: Η Shaesta Waiz, η πρώτη στα χρονικά Αφγανή γυναίκα πιλότος πολιτικής αεροπορίας, ήρθε στο Συνέδριο και διηγήθηκε τη συγκλονιστική ιστορία της, κάνοντας solo με το μονοκινητήριό της το γύρο του κόσμου!
 • Let’s talk Customer Experience: Τι πραγματικά ζητά ο πελάτης και κατ’ επέκταση ο επιβάτης σήμερα, από τον John Young, CEO, JCY Associates
 • Art of the Possible: Innovation & Technology across Aviation -Το εντυπωσιακό τεχνολογικό «αύριο» στην αεροπορία, και όχι μόνο, από τον Houman Goudarzi, Manager, Innovation, IATA
- Στο…«αθηνοκεντρικό» πνεύμα του Συνεδρίου, οι εκπρόσωποι των αεροπορικών εταιρειών ψήφισαν τις αγαπημένες τους χαρακτηριστικές μυρωδιές της αθηναϊκής άνοιξης,  συνθέτοντας έτσι ένα νέο μοναδικό άρωμα, το «Άρωμα της Αθήνας»!
 

Το Συνέδριο έκλεισε ο CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, κ. Γιάννης Παράσχης, μιλώντας για τη διαδρομή που οδήγησε στο ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα της περυσινής χρονιάς  και τις προοπτικές του 2018, χάρη στη συνεργασία και στην εξαιρετική προσπάθεια που κατέβαλε και συνεχίζει να καταβάλλει το σύνολο της κοινότητας του αεροδρομίου.

Παράλληλα, για άλλη μια χρονιά,ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών επιβράβευσε τις αεροπορικές εταιρείες που κατέγραψαν την πιο επιτυχημένη αναπτυξιακή πορείακατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αυξημένα ποσοστά επιβατικής κίνησης στα τακτικά δρομολόγιά τους από και προς την Αθήνα.

Τα φετινά βραβεία αναλυτικά:

A. Βραβείο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία μεταξύ των 10 εταιρειών που κατέγραψαν την υψηλότερη επιβατική κίνηση το 2017

 •  H Sky Express τιμήθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία μεταξύ των 10 εταιρειών με την υψηλότερη επιβατική κίνηση στην Αθήνα, το 2017. 

Β.  Βραβείο για τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ανά γεωγραφική περιοχή (υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση επιβατικής κίνησης 2017/2016)

 • Η Sky Express βραβεύθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά εσωτερικού.Τιμητική διάκριση έλαβε η Olympic Air.
 • H Pegasus Airlines τιμήθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία για την αγορά της Δυτικής Ευρώπης. Τιμητική διάκριση έλαβε η Austrian Airlines.
 • Ryanair βραβεύθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά της Ανατολικής Ευρώπης. Τιμητική διάκριση έλαβε η Aeroflot.
 • Η Middle East Airlines τιμήθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά της Μέσης Ανατολής.Τιμητική διάκριση έλαβε η Emirates.
 • Η Aegean Airlines τιμήθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά της Αφρικής. Τιμητική διάκριση έλαβε η Egypt Air.
 • Η Air China τιμήθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά της Ασίας.
 • Η Emirates τιμήθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά της Αμερικής. Τιμητική διάκριση έλαβε η Air Canada.

Γ.    Βραβείο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία με εποχικό δρομολόγιο 

 • Το βραβείο κατέκτησε η Croatia Airlines για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της ετήσιας επιβατικής κίνησης κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου 2017. Τιμητική διάκριση έλαβε η Air Baltic.

Δ. Βραβείο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία μεταξύ των νέων εταιρειών

 • Η Cobalt βραβεύθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νέα εταιρεία στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

E. Βραβείο για την εταιρεία με την καλύτερη επίδοση σε αναπτυσσόμενα δρομολόγια (Thin Route)

 • Το βραβείο κατέκτησε η Royal Jordanian για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της ετήσιας επιβατικής κίνησής της μέσα στο 2017. 

ΣΤ. Βραβείο για τη συνολικά μεγαλύτερη αύξηση επιβατικής κίνησης το 2017

-  Η Aegean Airlines τιμήθηκε ως η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αύξηση επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για το 2017.

Επίσης:

- Η Aegean Airlines τιμήθηκε ως η δημοφιλέστερη αεροπορική εταιρεία για το 2017 μεταξύ των Ευρωπαίων επιβατών του αεροδρομίου της Αθήνας (πηγή: έρευνα ΔΑΑ, επίσημα ετήσια στατιστικά στοιχεία).

- Η Emirates τιμήθηκε ως η δημοφιλέστερη αεροπορική εταιρεία για το 2017 μεταξύ των υπόλοιπων διεθνών επιβατών του αεροδρομίου της Αθήνας (πηγή: έρευνα ΔΑΑ, επίσημα ετήσια στατιστικά στοιχεία).


Η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του ΔΑΑ, δήλωσε για το Συνέδριο:

«Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε και φέτος στο 18ο Συνέδριο τους βασικούς συνεργάτες μας. Είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντικό ένας ετήσιος θεσμός να καταφέρνει να μεταφέρει το «άρωμα» της ανανέωσης και των επιτυχημένων συνεργασιών για την περαιτέρω ανάδειξη και ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας της  πόλης μας.

Αυτό ήταν και το θέμα και η βαθύτερη ουσία της φετινής συνάντησής μας, που κάθε χρόνο αντανακλά τη φιλοσοφία μας για μια κοινή πορεία σε μια σχέση αμφίδρομη και αποδοτική. Σε αυτό το πνεύμα, ο χώρος του Ζάππειου Μεγάρου ήταν ένα ιδανικό σημείο για να παρουσιάσουμε τις στρατηγικές και τις στοχευμένες δράσεις μας.

Ευχαριστούμε πολύ τις αεροπορικές εταιρείες για ακόμη μια χρονιά και παραμένουμε πιστοί στις αρχές της ουσιαστικής συνεργασίας και υποστήριξης που έχουμε οικοδομήσει.»

Δείτε τις παρουσιάσεις εδώ 
και το Highlights video! 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφικό υλικό ›

17° Συνεδριο Marketing Αεροπορικων Εταιρειων ΔΑΑ
 

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών βραβεύει τις αεροπορικές εταιρείες με την πιο επιτυχημένη αναπτυξιακή πορεία το 2016.

Αφιερωμένο στην καινοτομία και στη νεωτερική προσέγγιση ήταν το φετινό 17ο Συνέδριο Μάρκετινγκ Αεροπορικών Εταιρειών που διοργάνωσε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Με τίτλο “Making the … novel way”, οι 200 και πλέον παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν μια πλούσια θεματική ατζέντα, που αποτέλεσε και φέτος αφορμή για την ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του αεροδρομίου και των βασικών συνεργατών του.

Με αφορμή το διήγημα (novel) με τίτλο “Lost and Found: An Aθenian Story” που γράφτηκε ειδικά για το αεροδρόμιο στο πλαίσιο της ευρηματικής -και ήδη βραβευμένης- καμπάνιας του προς τις αεροπορικές εταιρείες “Aviation Marketing delivered in a … novel way”, οι προσκεκλημένοι ομιλητές και οι εκπρόσωποι του ΔΑΑ συνέθεσαν στο «Φάρο» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τη φετινή θεματολογία, η οποία περιέλαβε:

•    Επισκόπηση της αεροπορικής αγοράς της Αθήνας το 2016 - νέες τεχνολογικές εφαρμογές - ανανεωμένες υποδομές στο αεροδρόμιο – η δέσμευση στην προστασία του περιβάλλοντος: πιστοποίηση του ΔΑΑ για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.
•    Round the World: παρουσίαση από τη Ryanair του επιχειρηματικού μοντέλου και των καινοτομιών της, με ομιλήτρια τη Διευθύντρια Εταιρικής Ταυτότητας & Διαφήμισης, κ. Έφη Παναγιωτοπούλου.
•    Colourful Airplanes: παρουσίαση της Scoot, εταιρείας νεοεισερχόμενης στην αγορά της Αθήνας, από τον κ. Lee Lik Hsin, CEO της εταιρείας που θα συνδέει από τον Ιούνιο την Αθήνα με τη Σιγκαπούρη.  
•    A connected world: Η Βελτιωμένη Διαχείριση της Χωρητικότητας στα αεροδρόμια μέσω «συναπόφασης», από τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Ζωγράφο του Lancaster University Management School
•    Με εξαιρετική έμπνευση, ο inspirational speaker Caspar Berry, μίλησε για το θέμα Ρίσκο και Λήψη Αποφάσεων στην εποχή της Αβεβαιότητας
•    “Lost and Found: An Aθenian Story”: η προοπτική της Αθήνας ως προορισμού city break, από τον κ. Ιωσήφ Πάρσαλη, Γενικό Διευθυντή της Marketing Greece
•    Και, περισσότερη Αθήνα, με την καμπάνια  “One City Never Ending Stories” του Αthens Tourism Partnership (σύμπραξη Δήμου Αθηναίων, Aegean Airlines και αεροδρομίου), που παρουσίασε ο κ. Θανάσης Παπαθανασίου, Vice President & Executive Creative Director της Frank & Fame

Το Συνέδριο έκλεισε ο CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, κ. Γιάννης Παράσχης, μιλώντας για τη διαδρομή που οδήγησε στο ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα της περυσινής χρονιάς, χάρη στη συνεργασία και στην εξαιρετική προσπάθεια που κατέβαλε το σύνολο της κοινότητας του αεροδρομίου.

Παράλληλα, για άλλη μια χρονιά, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών επιβράβευσε τις αεροπορικές εταιρείες που κατέγραψαν την πιο επιτυχημένη αναπτυξιακή πορεία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αυξημένα ποσοστά επιβατικής κίνησης στα τακτικά δρομολόγιά τους από και προς την Αθήνα.

Τα φετινά βραβεία αναλυτικά:
 
A. Βραβείο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία μεταξύ των 10 εταιρειών που κατέγραψαν την υψηλότερη επιβατική κίνηση το 2016

 
-    H Ryanair τιμήθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία μεταξύ των 10 εταιρειών με την υψηλότερη επιβατική κίνηση στην Αθήνα, το 2016. Τιμητική διάκριση έλαβε η Emirates.
 
Β. Βραβείο για τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ανά γεωγραφική περιοχή (υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση επιβατικής κίνησης 2016/2015)
 
-     Η Ryanair βραβεύθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά εσωτερικού. Τιμητική διάκριση έλαβε η Astra Airlines.

-     H Blue Air τιμήθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία για την αγορά της Δυτικής Ευρώπης. Τιμητική διάκριση έλαβε η Ryanair.

-     Η Aegean Airlines βραβεύθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά της Ανατολικής Ευρώπης. Τιμητική διάκριση έλαβε η Ukraine International Airlines.
 
-     Η Aegean Airlines τιμήθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά της Μέσης Ανατολής. Τιμητική διάκριση έλαβε η El Al Israel Airlines.

-     Η Aegean Airlines τιμήθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά της Αφρικής. Τιμητική διάκριση έλαβε η Egypt Air.


Γ. Βραβείο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία με εποχικό δρομολόγιο

-      Το βραβείο κατέκτησε η Israir για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της ετήσιας επιβατικής κίνησης κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου 2016. Τιμητική διάκριση έλαβε η Croatia Airlines.


Δ. Βραβείο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία μεταξύ των νέων εταιρειών
 
-      Η Ellinair βραβεύθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νέα εταιρεία στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.


Ε. Βραβείο για την εταιρεία με την καλύτερη επίδοση σε αναπτυσσόμενα δρομολόγια (Thin Route)
 
-      Το βραβείο κατέκτησε η Sky Express για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της ετήσιας επιβατικής κίνησής της μέσα στο 2016. Τιμητική διάκριση έλαβε η Royal Jordanian.


ΣΤ. Βραβείο Κορυφαίου Ευρωπαϊκού Προορισμού
 
-     Το βραβείο κατέκτησε η British Airways για τη μέγιστη συμβολή της στην ανάδειξη του Λονδίνου ως Κορυφαίου Ευρωπαϊκού Προορισμού.
 

Ζ. Βραβείο Κορυφαίου Προορισμού εκτός Ευρώπης
 
-      Το βραβείο κατέκτησε η Qatar Airways για τη μέγιστη συμβολή της στην ανάδειξη της Ντόχα ως Κορυφαίου προορισμού εκτός Ευρώπης.
 

Η. Βραβείο για τη συνολικά μεγαλύτερη αύξηση επιβατικής κίνησης το 2016

  Η Ryanair τιμήθηκε ως η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αύξηση επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για το 2016.


Επίσης:

-    Η Aegean Airlines τιμήθηκε ως η δημοφιλέστερη αεροπορική εταιρεία για το 2016 μεταξύ των Ευρωπαίων επιβατών του αεροδρομίου της Αθήνας (πηγή: έρευνα ΔΑΑ, επίσημα ετήσια στατιστικά στοιχεία).
 
-    Η Emirates τιμήθηκε ως η δημοφιλέστερη αεροπορική εταιρεία για το 2016 μεταξύ των υπόλοιπων διεθνών επιβατών του αεροδρομίου της Αθήνας (πηγή: έρευνα ΔΑΑ, επίσημα ετήσια στατιστικά στοιχεία).Ειδικά Βραβεία Προορισμών … “Lost and Found” για την επαναφορά συνδέσεων από/προς την Αθήνα

-  Η Emirates τιμήθηκε για την επαναφορά της σύνδεσης της Αθήνας με τη Νέα Υόρκη
-  Η Scoot τιμήθηκε για την επαναφορά της σύνδεσης της Αθήνας με τη ΣιγκαπούρηΗ Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του ΔΑΑ, δήλωσε για το Συνέδριο:

«Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε και φέτος στο 17ο Συνέδριο τους βασικούς συνεργάτες μας. Είναι για εμάς ιδιαίτερα σημαντικό ένας ετήσιος θεσμός να καταφέρνει να απηχεί το πνεύμα της καινοτομίας και της ανανέωσης. Αυτό ήταν και το θέμα και η βαθύτερη ουσία της φετινής συνάντησής μας, που κάθε χρόνο αντανακλά τη φιλοσοφία μας για μια κοινή πορεία σε μια σχέση αμφίδρομη και αποδοτική.

Ο χώρος του Φάρου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έκανε το φετινό συνέδριο μια ξεχωριστή εμπειρία για εμάς. Είμαστε η πρώτη εταιρεία που φιλοξενεί εκδήλωση στον «νέο προορισμό» της πόλης μας, ιδανικό σημείο για να παρουσιάσουμε τις στρατηγικές και τις στοχευμένες δράσεις μας για την ενίσχυση του διασυνδεσιμότητας της Αθήνας. Ευχαριστούμε πολύ τις αεροπορικές εταιρείες για ακόμη μια χρονιά και παραμένουμε πιστοί στις αρχές της ουσιαστικής συνεργασίας και υποστήριξης που έχουμε οικοδομήσει.»ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφικό υλικό ›
 

16° Συνεδριο Marketing Αεροπορικων Εταιρειων ΔΑΑ
 

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών βραβεύει τις αεροπορικές εταιρείες με την πιο επιτυχημένη αναπτυξιακή πορεία το 2015.

Οι δράσεις και τα προγράμματα υποστήριξης του ΔΑΑ που σχεδιάστηκαν για να ανταποκρίνονται  στο προφίλ και τις αναπτυξιακές ανάγκες των αεροπορικών εταιρειών, όπως προβλήθηκαν μέσα από την ιδιαίτερα ευρηματική και βραβευμένη καμπάνια «Tailor Made Airline Marketing», αλλά και η συμπλήρωση των πρώτων 15 χρόνων λειτουργίας του αεροδρομίου της Αθήνας, ήταν στο επίκεντρο του 16ου Συνεδρίου Μάρκετινγκ Αεροπορικών Εταιρειών που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Το φετινό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαρτίου, προσφέροντας όπως κάθε χρόνο την ιδανική πλατφόρμα για την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του αεροδρομίου και των βασικών συνεργατών του, περιλαμβάνοντας μια πλούσια θεματολογική ατζέντα.

Ενότητες όπως η επισκόπηση του έτους ρεκόρ 2015, οι ενέργειες του αεροδρομίου για την προώθηση του προορισμού «Αθήνα», οι προκλήσεις και τα ζητήματα που προκύπτουν μέσα από την απελευθέρωση του αεροπορικού κλάδου, τα  σχήματα επιβράβευσης των επιβατών των αεροπορικών εταιρειών και των αεροδρομίων, καθώς και η περαιτέρω βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, παρουσιάστηκαν σε 250 παρευρισκόμενους από τους προσκεκλημένους ομιλητές, Dr Barry Humphreys – CBE, BKH Aviation, Kam Jandu, Director Aviation από το αεροδρόμιο της Βουδαπέστης, Aldo Schmid, Aviation Marketing & Traffic Rights Manager, Milan airports SEA, Μαρία Κουρούπη, Senior Marketing Manager από την Hermes Airports στην Κύπρο και Arkadiusz Mlyniec, Business Solution Manager, COMARCH.

Παράλληλα, για άλλη μια χρονιά, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών επιβράβευσε τις αεροπορικές εταιρείες που κατέγραψαν την πιο επιτυχημένη αναπτυξιακή πορεία και δυναμική κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, σημειώνοντας αυξημένα ποσοστά επιβατικής κίνησης στα τακτικά δρομολόγιά τους από και προς την Αθήνα.

Το φετινό Συνέδριο είχε και μια πολύ ξεχωριστή στιγμή, όταν, επί σκηνής,  παρουσιάστηκαν από υπαλλήλους του αεροδρομίου οι νέες στολές που θα φορά το προσωπικό μας στον τερματικό σταθμό, δημιουργίες της διάσημης Ελληνίδας σχεδιάστριας, Σοφίας Κοκοσαλάκη.  


Τα φετινά βραβεία αναλυτικά:
 
A. Βραβείο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία μεταξύ των 10 εταιρειών που κατέγραψαν την υψηλότερη επιβατική κίνηση το 2015

 
-     H Turkish Airlines τιμήθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία μεταξύ των 10 εταιρειών με την υψηλότερη επιβατική κίνηση στην Αθήνα, το 2015.
 
Β.  Βραβείο για την εταιρεία χαμηλής επιβατικής κίνησης με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη (Thin Route)
 
-      Το βραβείο κατέκτησε η Sky Express για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της ετήσιας επιβατικής κίνησής της μέσα στο 2015. Τιμητική διάκριση έλαβε η Bulgaria Air.
 
Γ.   Βραβείο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία με εποχικό δρομολόγιο προς ευρωπαϊκό προορισμό  
 
-      Το βραβείο κατέκτησε η Germanwings για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της ετήσιας επιβατικής κίνησης κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου 2015. Τιμητική διάκριση έλαβε η Brussels Airlines.

Δ.   Βραβείο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία με εποχικό δρομολόγιο προς προορισμό εκτός Ευρώπης
 
-      Το βραβείο κατέκτησε η Air Canada Rouge για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της ετήσιας επιβατικής κίνησης κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου 2015. Τιμητική διάκριση έλαβε η Delta Airlines.

E.   Βραβείο Κορυφαίου Ευρωπαϊκού Προορισμού
 
-      Το βραβείο κατέκτησε η easyJet για τη μέγιστη συμβολή της στην ανάδειξη του Λονδίνου ως Κορυφαίου Ευρωπαϊκού Προορισμού.
 
ΣΤ. Βραβείο Κορυφαίου Προορισμού εκτός Ευρώπης
 
-      Το βραβείο κατέκτησε η Qatar Airways για τη μέγιστη συμβολή της στην ανάδειξη της Ντόχα ως Κορυφαίου προορισμού εκτός Ευρώπης.
 
Ζ. Βραβείο για τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ανά γεωγραφική περιοχή (υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση επιβατικής κίνησης 2015 /2014)
 
-      Η Aegean Airlines / Olympic Air βραβεύθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά εσωτερικού.

-     H Turkish Airlines τιμήθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία για την αγορά της Δυτικής Ευρώπης. Τιμητική διάκριση έλαβε η Transavia.
 
-      Η Ukraine International Airlines βραβεύθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά της Ανατολικής Ευρώπης. Τιμητική διάκριση έλαβε η Aegean Airlines.
 
-      Η Aegean Airlines τιμήθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην αγορά της Μέσης Ανατολής. Τιμητική διάκριση έλαβε η Etihad Airways.

 Η. Βραβείο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία μεταξύ των νέων εταιρειών
 
-      Η Ryanair βραβεύθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νέα εταιρεία στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Τιμητική διάκριση έλαβε η Transavia France.

 Θ. Βραβείο για τη συνολικά μεγαλύτερη αύξηση επιβατικής κίνησης το 2015

-  Η Aegean Airlines τιμήθηκε ως η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αύξηση επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για το 2015.


Επίσης:

-   Η Aegean Airlines τιμήθηκε ως η δημοφιλέστερη αεροπορική εταιρεία για το 2015 μεταξύ των Ευρωπαίων επιβατών του αεροδρομίου της Αθήνας (πηγή: έρευνα ΔΑΑ, επίσημα ετήσια στατιστικά στοιχεία).
 
-   Η Emirates τιμήθηκε ως η δημοφιλέστερη αεροπορική εταιρεία για το 2015 μεταξύ των υπόλοιπων διεθνών επιβατών του αεροδρομίου της Αθήνας (πηγή: έρευνα ΔΑΑ, επίσημα ετήσια στατιστικά στοιχεία).
 Ειδικά Βραβεία:

 
Βραβείο για το έτος ρεκόρ 2015


-  Η Ryanair τιμήθηκε για την καθοριστική συμβολή της στην επίτευξη πρόσθετης επιβατικής κίνησης που σημειώθηκε στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά το έτος ρεκόρ 2015. Βραβείο για την περίοδο 2001-2015

-  Η Aegean Airlines τιμήθηκε επιπλέον ως η εταιρεία που μετέφερε το μεγαλύτερο αριθμό επιβατών στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά την περίοδο 2001 - 2015. Τιμητική διάκριση έλαβε η Lufthansa.Η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του ΔΑΑ, δήλωσε για το Συνέδριο:

«Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε και φέτος στο 16ο Συνέδριο τους βασικούς συνεργάτες μας, σε μια συνάντηση που είναι πλέον θεσμός και απηχεί τη φιλοσοφία μας για μια κοινή πορεία σε μια σχέση αμφίδρομη και αποδοτική. Παρουσιάσαμε τις στρατηγικές, τις δράσεις και τις στοχευμένες πολιτικές που εφαρμόσαμε έτσι ώστε να καταστεί εφικτή τόσο η ενίσχυση του προορισμού «Αθήνα», όσο και η διαμόρφωση των συνθηκών που συνέβαλαν στην περαιτέρω ανάπτυξη των αεροπορικών εταιρειών. Τις ευχαριστούμε πολύ και παραμένουμε πιστοί στις αρχές της ουσιαστικής συνεργασίας  και υποστήριξης που έχουμε οικοδομήσει.»

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφικό υλικό ›

15° Συνεδριο Marketing Αεροπορικων Εταιρειων
 

Η Διασυνδεσιμότητα ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια του 15ου Συνεδρίου Μάρκετινγκ Αεροπορικών Εταιρειών που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Το εφετινό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου με κεντρικά θέματα την αύξηση της διασυνδεσιμότητας της Αθήνας, την επισκόπηση του 2014, έτους σταθεροποίησης και ανάκαμψης, και τις προβλέψεις για την εξέλιξη της κίνησης το 2015.

Μετά από μία διαδρομή 15 χρόνων το ετήσιο Συνέδριο Μάρκετινγκ Αεροπορικών Εταιρειών αποτελεί πλέον μια διεθνώς αναγνωρισμένη καινοτομία, θεσμό στην αεροπορική αγορά της Αθήνας. Με βασικό στόχο την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του αεροδρομίου και των βασικών συνεργατών του, το συνέδριο αποτελεί ιδανική πλατφόρμα για την ουσιαστική συνεργασία στα ζητήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Το περιεχόμενο του συνεδρίου αντανακλά την ευρύτερη φιλοσοφία του αεροδρομίου να προσφέρει στις αεροπορικές εταιρείες συνεχή υποστήριξη και εργαλεία χρήσιμα στις αναπτυξιακές προσπάθειές τους, ιδιαίτερα στην εποχή της οικονομικής κρίσης.

Χρονιά αυξήσεων-ρεκόρ για την αεροπορική αγορά της Αθήνας

Η αναδρομή στο 2014 βρέθηκε βεβαίως στο επίκεντρο του συνεδρίου: Σε επίπεδο δικτύου ιδιαίτερα σημαντική στάθηκε η αύξηση της διασυνδεσιμότητας της Αθήνας με 8 νέες αεροπορικές εταιρείες, 13 νέους διεθνείς προορισμούς και 168 νέες διεθνείς εβδομαδιαίες πτήσεις τη θερινή περίοδο. Η επιβατική κίνηση κατέγραψε άνοδο κατά 21,2%, ξεπερνώντας τα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς κατά 2,7 εκατομμύρια επιβάτες. Οι ξένοι επιβάτες αυξήθηκαν κατά 29%, ενώ ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε και η διψήφια ανάκαμψη των Ελλήνων (+22,5%). Στον ευρωπαϊκό χάρτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επιβατικής κίνησης και των αυξημένων πτήσεων, το 2014 το αεροδρόμιο της Αθήνας βρέθηκε στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών αεροδρομίων. 

Στο πλαίσιο του φετινού Συνεδρίου, πάνελ εκπροσώπων αεροπορικών εταιρειών με συντονιστή τον Ralph Anker, Chief Analyst του διεθνούς site anna.aero, συζήτησε τις προοπτικές της αεροπορικής αγοράς στο εσωτερικό και στο διεθνές περιβάλλον. Ο Γιώργος Δημητριάδης, Διευθυντής Επιχειρηματικής Μονάδας IT&T του ΔΑΑ, παρουσίασε τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζει το αεροδρόμιο, ενώ τις νέες τάσεις και πρακτικές στην επικοινωνία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέλυσαν ο Γιώργος Φραγκάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Forestview και ο Jeff Howe του Wired Magazine. Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI-Europe), Olivier Jankovec, επικαιροποίησε για τους παρευρισκόμενους τον παγκόσμιο χάρτη της διασυνδεσιμότητας. Τις θερμές ευχαριστίες του στις αεροπορικές εταιρείες εξέφρασε ο CEO του ΔΑΑ, Γιάννης Παράσχης, για την εξαιρετική συνεργασία και τη δέσμευσή τους στην αγορά της Αθήνας που την προηγούμενη χρονιά έδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα και αισιόδοξα μηνύματα για τη συνέχεια.

Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του Συνεδρίου Μάρκετινγκ Αεροπορικών Εταιρειών, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών επιβράβευσε τις αεροπορικές εταιρείες που κατέγραψαν την πιο επιτυχημένη αναπτυξιακή πορεία κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε σημειώνοντας αυξημένα ποσοστά επιβατικής κίνησης στα τακτικά δρομολόγιά τους από και προς την Αθήνα.

Για τους 180 παρευρισκόμενους από τις αεροπορικές εταιρείες και το αεροδρόμιο, το Συνέδριο και τις βραβεύσεις πλαισίωσε θεαματικά η Connie (από το connectivity, διασυνδεσιμότητα), πρωταγωνίστρια του ψυχαγωγικού προγράμματος που έδωσε μουσικό τόνο και ρυθμό στην αεροπορική αναδρομή και τις προοπτικές της νέας χρονιάς.

Τα βραβεία ανά κατηγορία απονεμήθηκαν ως εξής:

 1. Βραβείο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία μεταξύ των 10 εταιρειών που κατέγραψαν την υψηλότερη επιβατική κίνηση το 2014 στην Emirates και τιμητική διάκριση στις Aegean Airlines και EasyJet.
 2. Βραβείο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία με δρομολόγιο χαμηλής επιβατικής κίνησης (Thin Route) στη Bulgaria Air για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της ετήσιας επιβατικής της κίνησης μέσα στο 2014 και τιμητική διάκριση στην Air Moldova.
 3. Βραβείο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία με εποχικό δρομολόγιο στην Air Baltic για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της ετήσιας επιβατικής κίνησης κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου 2014 και τιμητική διάκριση στις Air Canada και US Airways.
 4. Βραβείο Κορυφαίου Ευρωπαϊκού Προορισμού στη British Airways για τη μέγιστη συμβολή της στην ανάδειξη του Λονδίνου ως Κορυφαίου Ευρωπαϊκού Προορισμού.
 5. Βραβείο Κορυφαίου Προορισμού εκτός Ευρώπης στην Emirates για τη μέγιστη συμβολή της στην ανάδειξη του Ντουμπάι ως Κορυφαίου προορισμού εκτός Ευρώπης.
 6. Βραβείο για τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ανά γεωγραφική περιοχή (υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση επιβατικής κίνησης 2013-2014) στις Aegean Airlines για την αγορά εσωτερικού, Transavia.com στην αγορά της Δυτικής Ευρώπης (με τιμητικές διακρίσεις στις Vueling και Pegasus Airlines), στην Air Serbia για την αγορά της Ανατολικής Ευρώπης (με τιμητικές διακρίσεις στις Aegean Airlines και Aeroflot), στην Aegean Airlines για την αγορά της Μέσης Ανατολής (με τιμητικές διακρίσεις στις Etihad Airways και EL AL Israel Airlines) και Egypt Air για την αγορά της Αφρικής.
 7. Βραβείο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία μεταξύ των νέων εταιρειών στην Ukraine International Airlines. Η Aegean Airlines τιμήθηκε επιπλέον ως η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αύξηση αριθμού επιβατών στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για το 2014, ενώ στην ίδια κατηγορία απονεμήθηκε επίσης τιμητική διάκριση στην Transavia.com.

Δύο ακόμα ειδικά βραβεία απονεμήθηκαν στην Aegean Airlines, δημοφιλέστερη αεροπορική εταιρεία για το 2014 μεταξύ των Ευρωπαίων επιβατών του αεροδρομίου της Αθήνας και στην Emirates, δημοφιλέστερη μεταξύ των υπόλοιπων διεθνών επιβατών του αεροδρομίου της Αθήνας, με βάση την ετήσια έρευνα του ΔΑΑ.

Η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του ΔΑΑ, δήλωσε σχετικά: «Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε κι εφέτος στο 15ο Συνέδριό μας τους βασικούς συνεργάτες μας, σε μια συνάντηση που είναι πλέον θεσμός και απηχεί τη φιλοσοφία μας για μια σχέση αμφίδρομη και αποδοτική στην κοινή μας πορεία. Τους ευχαριστούμε πολύ και παραμένουμε πιστοί στις αρχές της ουσιαστικής συνεργασίας και υποστήριξης που έχουμε οικοδομήσει.»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφικό υλικό ›

14° Συνεδριο Marketing Αεροπορικων Εταιρειων ΔΑΑ
 

Τις αεροπορικές εταιρείες που κατέγραψαν την πιο επιτυχημένη αναπτυξιακή πορεία κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε βράβευσε κι εφέτος ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου Μάρκετινγκ Αεροπορικών Εταιρειών που διοργανώνει το αεροδρόμιο σε ετήσια βάση.

Στο 14ο Συνέδριο Μάρκετινγκ Αεροπορικών Εταιρειών του ΔΑΑ που πραγματοποιήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου στην Αθήνα έγινε η επισκόπηση της αεροπορικής αγοράς για το έτος «σταθεροποίησης» 2013 και παρουσιάστηκαν οι αισιόδοξες προβλέψεις για την εξέλιξη της κίνησης το 2014, η πολιτική κινήτρων για τη διατήρηση και την τόνωση της αεροπορικής κίνησης, οι δράσεις του αεροδρομίου της Αθήνας με στόχο την ενίσχυση της ελκυστικότητας της πόλης και της δυναμικής της ως προορισμού και η είσοδος του αεροδρομίου στο χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Παρουσιάστηκαν επίσης οι τάσεις και οι μελλοντικές προκλήσεις για τη διεθνή αγορά αερομεταφορών, οι δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση της τουριστικής περιόδου για την Αθήνα, η στρατηγική μάρκετινγκ προορισμού στην περίπτωση της Τουρκίας και της Κροατίας από ειδικούς προσκεκλημένους ομιλητές* και τέλος, η διεθνής εμπειρία ως προς τα οφέλη της παρουσίας αεροδρομίων και αεροπορικών εταιρειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών επιβράβευσε την αναπτυξιακή δυναμική των αεροπορικών εταιρειών που το 2013 σημείωσαν αυξημένα ποσοστά επιβατικής κίνησης στα τακτικά δρομολόγιά τους από και προς την Αθήνα.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής:

 1. Βραβείο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία μεταξύ των 10 εταιρειών που κατέγραψαν την υψηλότερη επιβατική κίνηση το 2013 στην Turkish Airlines και τιμητικές διακρίσεις στις Alitalia και Aegean Airlines.
 2. Βραβείο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία με δρομολόγιο χαμηλής επιβατικής κίνησης (Thin Route ) στη Royal Jordanian για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της ετήσιας επιβατικής της κίνησης μέσα στο 2013 και τιμητική διάκριση στην Pegasus Airlines.
 3. Βραβείο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία με εποχικό δρομολόγιο στη Norwegian για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση της ετήσιας επιβατικής κίνησης κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου 2013 και τιμητικές διακρίσεις στις US Airways και Air Transat.
 4. Βραβείο Κορυφαίου Ευρωπαϊκού Προορισμού στη British Airways για τη μέγιστη συμβολή της στην ανάδειξη του Λονδίνου ως κορυφαίου Ευρωπαϊκού προορισμού.
 5. Βραβείο Κορυφαίου Προορισμού εκτός Ευρώπης στην Emirates για τη μέγιστη συμβολή της στην ανάδειξη του Ντουμπάι ως κορυφαίου προορισμού εκτός Ευρώπης.
 6. Βραβείο για τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ανά γεωγραφική περιοχή, δηλαδή τις εταιρείες με την υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση επιβατικής κίνησης 2013 /2012 στις Aegean Airlines για το εσωτερικό, την Turkish Airlines για την αγορά της Δυτικής Ευρώπης (με ειδική τιμητική διάκριση στην ίδια κατηγορία στις SAS -Scandinavian Airlines και Alitalia), στην Aegean Airlines επίσης για την αγορά της Ανατολικής Ευρώπης (με τιμητική διάκριση στις Aeroflot και την Tarom), στην El Al – Israel Airlines για την αγορά της Μέσης Ανατολής (με τιμητικές διακρίσεις στην Emirates και τη Middle East Airlines), στην Egypt Air για την αγορά της Αφρικής και η Air China για την αγορά της Ασίας. 

Η εταιρεία Aegean Airlines τιμήθηκε επιπλέον ως η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αύξηση αριθμού επιβατών στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για το 2013, ενώ η Turkish Airlines και η El Al – Israel Airlines έλαβαν αμφότερες ειδική τιμητική διάκριση.

Ειδικά βραβεία έλαβαν η Aegean Airlines ως η δημοφιλέστερη αεροπορική εταιρεία για το 2013 μεταξύ των Ευρωπαίων επιβατών του αεροδρομίου της Αθήνας και η Emirates ως η δημοφιλέστερη μεταξύ των υπόλοιπων διεθνών επιβατών, σύμφωνα με τα πορίσματα της ετήσιας έρευνας του ΔΑΑ.

* Οι ειδικοί ομιλητές του εφετινού συνεδρίου ήταν οι κύριοι:

 • Χριστόφορος Καπαρουνάκης, Αντιπρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού
 • Ιωσήφ Πάρσαλης, Γενικός Διευθυντής, Marketing Greece
 • Dr Rafael Echevarne, Director Economics and Programme Development, ACI World
 • Luis Fonseca de Almeida, Regional Director of the ICAO EURNAT (European & North Atlantic Office)
 • Tim-Jasper Schaaf, Director Marketing and Sales, IATA
 • Asli Gundogdu Aksungur, Tourism and Cultural Attaché, Turkish Tourist Board
 • Igor Borojević, Market Planning, Analysis and Strategy Department Manager, Croatian National Tourist Board
 • David McMullen, Vice President, SimpliFlying
 • Σταύρος Κοντακτσής, VP / Strategy Director, avakon+

Ενώ ο δημοσιογράφος κ. Χάρης Ντιγριντάκης συντόνισε πάνελ ομιλητών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφικό υλικό ›