Athens International Airport - Συνέδρια & Εκδηλώσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΑ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013
7° Συμποσιο κορυφαιων στελεχων αεροδρομιων στην Αθηνα
 

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Πύργος Βιβλίων, 4 Δεκεμβρίου 2019

Μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Κάθε χρόνο, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών διοργανώνει το συνέδριο «ACES-Athens», ένα συμπόσιο με στόχο την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ κορυφαίων στελεχών αεροδρομίων.

Παρόλο που το "ACES" (Airport Chie Executives’ Symposium) ορίζεται ως Συμπόσιο των Κορυφαίων Στελεχών Αεροδρομίων, αξίζει να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι όχι μόνο από τις αερομεταφορές, αλλά και από τον τουριστικό, οικονομικό και δημόσιο τομέα συμμετέχουν κάθε χρόνο, από το 1ο Συμπόσιο του 2013 και εξής.

Εφέτος, το ACES πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2019 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Πύργος Βιβλίων και αποσκοπούσε σε ένα εποικοδομητικό διάλογο με τίτλο «Επενδύσεις στις Υποδομές και επίπτωσή τους στους ταξιδιωτικούς προορισμούς».

Το 7ο Συμπόσιο «ACES-Athens»  εστίασε στα εξής:

 1. Επενδύσεις στις υποδομές Αερομεταφορών και το μέλλον των ταξιδιωτικών προορισμών: Το στοίχημα της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης?
 2. Ιδιωτικές επενδύσεις και η επίπτωσή τους στους ταξιδιωτικούς προορισμούς: Η περίπτωση της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια του 7ου ετήσιου Airport Chief Executives’ Symposium «ACES – Athens», το αεροδρόμιο της Αθήνας ανακοίνωσε το σχέδιο «ROUTE2025», το οποίο αποτελεί τη δέσμευσή του για την επίτευξη μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα μέχρι το 2025, δηλαδή πολύ πριν από το στόχο του 2050 που ανακοίνωσαν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια τον Ιούνιο 2019.   

Στο κείμενο που υπέγραψαν από κοινού ο κ.Γιάννης Παράσχης, CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, και ο κ. Olivier Jankovec, Director General, ACI EUROPE, το αεροδρόμιο της Αθήνας δεσμεύτηκε να υποβάλει, με στόχο υλοποίησης το 2025:

 • Οδικό Χάρτη Δράσεωνεντός του 2ου τριμήνου του 2020 για την παραγωγή καθαρής ενέργειας εντός του αεροδρομίου μέσω φωτοβολταϊκών για αυτοκατανάλωση, με σκοπό την κάλυψη  του 100% των αναγκών της Εταιρείας Αεροδρομίου σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία αντιστοιχεί στο 91,1% του τρέχοντος αποτυπώματος άνθρακα της εταιρείας.
 • Οδικό Χάρτη Δράσεωνέως το τέλος του 2020 για την εκμηδένιση του υπόλοιπου 8,9% του αποτυπώματος άνθρακα που αντιστοιχεί στις άμεσες εκπομπές λόγω κατανάλωσης καυσίμων (μέσω πρωτοβουλιών όπως η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, τα βιοκαύσιμα, οι αντλίες θερμότητας κ.λπ.).

Μέσω αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής και πρωτοποριακής διεθνώς πρωτοβουλίας, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ήδη πιστοποιημένος από το 2016 για «Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα» (Carbon Neutrality) στο πλαίσιο του προγράμματος Airport Carbon Accreditation του ACI και έχοντας μειώσει το αποτύπωμά του πάνω από το 40%, από το 2005 έως σήμερα, παρά τον διπλασιασμό της επιβατικής κίνησης, έχει ως στόχο να γίνει ο πρώτος διαχειριστής αεροδρομίου στην Ευρώπη που θα καλύπτει σε ποσοστό 100% τις ανάγκες του για ηλεκτρική ενέργεια με παραγωγή εντός αεροδρομίου μέσω ανανεώσιμων πηγών και να μηδενίσει τις άμεσες εκπομπές του από την κατανάλωση καυσίμων.  

Παράλληλα με το Συμπόσιο ACES-Athensφέτος έλαβε χώρα για πρώτη φορά στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών η εκδήλωση «Digital Sky Challenge» (DSC) (https://www.digitalskychallenge.eu).

Πρόκειται για έναν 48ωρο Διαγωνισμό Καινοτομίας που διοργανώνεται από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς SESAR, EUROCONTROL, EASA, ΙΑΤΑ, ACI EUROPE καθώς και άλλους διεθνείς οργανισμούς και θεσμικούς συνεργάτες και φιλοξενήθηκε στο αεροδρόμιο της Αθήνας από 2-4 Δεκεμβρίου 2019, με στόχο την ανάδειξη ψηφιακών τεχνολογιών για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων αναγκών των Ευρωπαϊκού Αεροπορικού Συστήματος στα πεδία «Ικανοποίηση Επιβατών», «Περιβάλλον» και «Ασφάλεια».

Δείτε την ατζέντα  εδώ.
Δείτε επίσης τους ομιλητές του Συμποσίου εδώ
καθώς και τις παρουσιάσεις.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφικό υλικό ›

6° Συμποσιο κορυφαιων στελεχων αεροδρομιων στην Αθηνα
 

Μουσείο Ακρόπολης, 3 Δεκεμβρίου 2018

Μία πρωτοβουλία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Το ετήσιο Συμπόσιο Κορυφαίων Στελεχών Αεροδρομίων «ACES – Athens» (Airport Chief Executives’ Symposium), μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών που ξεκίνησε το 2013, πραγματοποιήθηκε -για 6η συνεχή χρονιά- στις 3 Δεκεμβρίου, στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα σημείο αναφοράς της πόλης της Αθήνας.

Το ACES-Athens έχει διαχρονικό στόχο τη διεξαγωγή εποικοδομητικού διαλόγου και την ανάδειξη της αλληλεπίδρασης μεταξύ των αεροδρομίων και των προορισμών που εξυπηρετούν, καθώς και της συνολικής συμβολής των αερομεταφορών και των αεροδρομίων στην οικονομική ανάπτυξη των προορισμών.

Περισσότεροι από 150 κορυφαίοι εκπρόσωποι του χώρου των αερομεταφορών και των κλάδων της οικονομίας και του τουρισμού, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Το φετινό συμπόσιο, με τίτλο

Ανάπτυξη με Βιώσιμο Τρόπο
Μια νέα στρατηγική για Αεροδρόμια & Προορισμούς

είναι ευθυγραμμισμένο με την πρωτοβουλία του ACI EUROPE που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο, και η οποία επικεντρώνεται στη διαπίστωση της ανάγκης για μια νέα Εποχή Βιωσιμότητας, για τα Αεροδρόμια και τους Προορισμούς που εξυπηρετούν.

Πέντε αεροδρόμια, Λονδίνο/ Χίθροου, Άμστερνταμ, Μόναχο, Νάπολη και Αθήνα, είναι οι «πρεσβευτές» της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας του ACI-EUROPE. Χρησιμοποιώντας το μήνυμα «Αναζητώντας τη Χρυσή Τομή» («Looking for The Golden Ratio»), το φετινό ACES εστίασε στην αναζήτηση της ιδανικής ισορροπίας μεταξύ επιχειρήσεων και κοινωνίας και στην ανάγκη για μια νέα, ολιστική προσέγγιση των επιχειρήσεων προς  την κοινωνία.

Ειδικότερα, τα θέματα που αναλύθηκαν ήταν τα εξής:

 • H συνεισφορά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στην ελληνική οικονομία: Τα αποτελέσματα της επικαιροποιημένης από το ΙΟΒΕ μελέτης κοινωνικό-οικονομικών επιπτώσεων του ΔΑΑ, η οποία αρχικά είχε εκπονηθεί από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 • Επιχειρείν προς την Κοινωνία, μια ολιστική στρατηγική: Η νέα Εποχή Βιωσιμότητας για τα Αεροδρόμια και τους Προορισμούς που εξυπηρετούν
 • Ανάπτυξη με Βιώσιμο Τρόπο: Διαχείριση της βιώσιμης, «προσαρμοστικής και δίχως αποκλεισμούς» ανάπτυξης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των υποδομών
 • Η επίδραση των νέων τεχνολογιών στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε, διαμορφώνουμε και εντέλει, βιώνουμε το αστικό περιβάλλον

Το 6ο ACES τίμησαν ως κεντρικοί ομιλητές εξέχουσες προσωπικότητες από τις διεθνείς αερομεταφορές, τον τουρισμό και τις εμπορικές και ταξιδιωτικές υπηρεσίες: 

 • Η κ. Angela Gittens, Director General, ACI World, ο κ. Olivier Jankovec, Director General, ACI EUROPE, ο κ. Νικόλαος Βέττας, Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, και ο Prof. Carlo RattiMIT, Prof. of Urban Technologies and Planning/ Director, SENSEable City Lab, μεταξύ των κεντρικών ομιλητών

Πάνελ I:

 • Ο κ. Olivier Jankovec, Director General, ACI EUROPE – Συντονιστής, ο κ. Armando Brunini, CEO, Naples International Airport - GESAC s.p.a., ο Dr Michael Kerkloh, CEO & President ADV, Flughafen München GmbH and President, ACI EUROPE, ο κ. Thomas Woldbye, CEO, Copenhagen Airport A/S, και ο CEO του ΔΑΑ, Δρ Γιάννης Παράσχης

Πάνελ II:

 • Ο κ. Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Editorial Director, diaNEOsis – Συντονιστής, η κ. Σοφία Γκιούσου, Regional Policy Campaign Manager EMEA + at Airbnb, ο  κ. Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Papastratos CMC S.A., ο κ. Γιάννης Πανιάρας, Γενικός Διευθυντής Τομέα Ελλάδος & Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας  


Στο χαιρετισμό του, ως οικοδεσπότης του ACES – Athens, o CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, κ. Γιάννης Παράσχης, δήλωσε:

«Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, το καθιερωμένο Συμπόσιο «ACES – Athens», μια ιδρυτική πρωτοβουλία του αεροδρομίου της Αθήνας, αποτέλεσε την ιδανική πλατφόρμα για την ανάπτυξη νέων ιδεών για τα αεροδρόμια και τους προορισμούς.

Φέτος εστιάσαμε στην διαπίστωση των αεροδρομίων ότι χρειαζόμαστε μια ευρύτερη αντίληψη της βιωσιμότητας, τοποθετώντας στον πυρήνα της εταιρικής στρατηγικής μας τη συνολική κοινωνικο-οικονομική διάστασή της. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της σημαντικής συνεισφοράς των αερομεταφορών στην παγκόσμια οικονομία, υπογραμμίσαμε για μια φορά ακόμη, τη συμβολή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στην τοπική και εθνική οικονομία και στην απασχόληση, μέσα από την πιο πρόσφατη επικαιροποίηση από το ΙΟΒΕ της μελέτης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ως οικοδεσπότες της σημαντικής αυτής συνάντησης στην πόλη μας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους ομιλητές και τους εκλεκτούς προσκεκλημένους του 6ου ACES- Athens, για την προσήλωση όλων στη σημασία της συνεργασίας, του διαλόγου και της αλληλεγγύης προς την κατεύθυνση της επίτευξης των κοινών στόχων για ανάπτυξη».

Δείτε την ατζέντα εδώ

Δείτε επίσης τους ομιλητές του Συμποσίου εδώ
καθώς και τις παρουσιάσεις.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφικό υλικό ›

5° Συμποσιο κορυφαιων στελεχων αεροδρομιων στην Αθηνα με πρωτοβουλια του Διεθνους Αερολιμενα Αθηνων
 

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 24 Νοεμβρίου 2017.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών διοργανώνει κάθε χρόνο, από το 2013, το «ACES-Athens» ένα Διεθνές Συμπόσιο το οποίο έχει δημιουργηθεί με στόχο να αποτελέσει μια ετήσια πλατφόρμα επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των αερομεταφορών, του τουρισμού, του δημόσιου τομέα αλλά και άλλων κλάδων που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Φέτος το ACES-Athens πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2017 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και φιλοδοξεί να ενθαρρύνει το διάλογο αναφορικά με δύο θέματα: “Western Threats and Eastern Promises: BREXIT Risks – Chinese Opportunities for Airports & Destinations”.
 
To 5o ACES – Athens Symposium επικεντρώνεται στα εξής θέματα:
 
 1. BREXIT:  σημασία και επιπτώσεις στον κλάδο των αερομεταφορών & στον τουρισμό
 2. Κίνα-Ευρώπη:  Παρούσα κατάσταση και προοπτικές για τον κλάδο των αερομεταφορών & του τουρισμού
 3. Ο Κινέζος ταξιδιώτης: Προοπτικές για τους ευρωπαϊκούς προορισμούς

  και τέλος
 4. 2013-2017 ACES-Athens: Ανασκόπηση της  πενταετίας  και επανατοποθέτηση της Αθήνας στο χάρτη των κορυφαίων ταξιδιωτικών προορισμών 

Δείτε την ατζέντα εδώ.

Δείτε επίσης τους ομιλητές του Συμποσίου εδώ 
καθώς και τις παρουσιάσεις.
 

 

4° Συμποσιο κορυφαιων στελεχων αεροδρομιων στην Αθηνα με πρωτοβουλια του Διεθνους Αερολιμενα Αθηνων
 

 

Το 4ο Συμπόσιο κορυφαίων στελεχών αεροδρομίων (ACES – Athens, 4th Airport Chief Executives’ Symposium), μια ιδρυτική πρωτοβουλία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, πραγματοποιήθηκε και φέτος με επιτυχία στις 12 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Στόχος του ACES είναι η ανάδειξη της σχέσης των αερομεταφορών και των αεροδρομίων ειδικότερα, με την ανάπτυξη των προορισμών που εξυπηρετούν, αλλά και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού.
 
Περισσότεροι από 140 κορυφαίοι εκπρόσωποι του χώρου των αερομεταφορών και των κλάδων της οικονομίας, του τουρισμού, της ναυτιλίας και της κρουαζιέρας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο συνέδριο, το οποίο φέτος επικεντρώθηκε στα εξής θέματα:

 • οι προοπτικές συνεργασίας και ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ αεροδρομίων και λιμένων και η επίδρασή τους στην ανάπτυξη των προορισμών
 • οι προοπτικές και οι προκλήσεις στο χώρο της κρουαζιέρας

Κατά τη διάρκεια του 4ου ACES, κεντρικοί ομιλητές ήταν η κ. Angela Gittens, Director General, Airports Council International World (ACI World), ο Dr Raphael von Heereman, Γενικός Γραμματέας, Cruise Lines International Association (CLIA) Europe και ο κ. Θάνος Πάλλης, Γενικός Γραμματέας MedCruise, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, PortEconomics.eu.

Για το 4ο ACES - Athens, ο CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, κ. Γιάννης Παράσχης, δήλωσε:
 
«Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το καθιερωμένο Συμπόσιο «ACES – Athens», μια ιδρυτική πρωτοβουλία του αεροδρομίου της Αθήνας, αποτέλεσε την ευκαιρία να δημιουργηθεί μια ιδανική πλατφόρμα σύνθεσης και ανταλλαγής απόψεων στο πιο υψηλό επίπεδο.

Φέτος, επικεντρωθήκαμε στη σχέση αερομεταφορών και κρουαζιέρας, στη δυναμική και στο στρατηγικό στόχο της ανάπτυξής της, μέσα από συνέργειες μεταξύ λιμανιών και αεροδρομίων, εξετάζοντας ειδικότερα τους τρόπους ενίσχυσης του home porting και τις δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησης της δυναμικής της Αθήνας και του Πειραιά. Ως οικοδεσπότες της σημαντικής αυτής συνάντησης στην πόλη μας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους συντελεστές και τους εκλεκτούς καλεσμένους του Συμποσίου, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας, του διαλόγου και της αλληλεγγύης.»

Δείτε την ατζέντα εδώ.

Δείτε επίσης τους ομιλητές του Συμποσίου εδώ.
καθώς και τις παρουσιάσεις και videos.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφικό υλικό ›

3° Συμποσιο κορυφαιων στελεχων αεροδρομιων στην Αθηνα με πρωτοβουλια του Διεθνους Αερολιμενα Αθηνων
 


Το 3° Συμπόσιο κορυφαίων στελεχών αεροδρομίων (ACES – Athens, 3rd Airport Chief Executives’ Symposium), μια ιδρυτική πρωτοβουλία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, πραγματοποιήθηκε κι εφέτος με επιτυχία στις 19 Νοεμβρίου 2015 στην Αθήνα. Στόχος του ACES είναι η ανάδειξη της σχέσης των αερομεταφορών και των αεροδρομίων ειδικότερα, με την ανάπτυξη των προορισμών που εξυπηρετούν, αλλά και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού.

Περισσότεροι από 140 κορυφαίοι εκπρόσωποι του χώρου των αερομεταφορών αλλά και του οικονομικού και τουριστικού κλάδου, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και επικεντρώθηκαν σε ενότητες όπως:

 • Το στρατηγικό ερώτημα της συμβολής των αεροδρομίων – κόμβων στην ανάπτυξη του προορισμού και
 • Τις πρόσφατες θεσμικές και ρυθμιστικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον κλάδο των αερομεταφορών. 

Σε κεντρικές ομιλίες τους, οι Angela Gittens, Director General του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI World) και Olivier Jankovec, Director General του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI Europe), αναφέρθηκαν στις προοπτικές, τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αεροπορικός κλάδος διεθνώς. Ακολούθησε η τοποθέτηση του CEO της Fraport AG, Dr. Stefan Schulte, εκ μέρους της κοινοπραξίας FRAPORT AG-SLENTEL Ltd, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιδιωτικοποίηση και τις προοπτικές των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των υποδομών τους.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την προώθηση της Αθήνας, ο CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Γιάννης Παράσχης, έδωσε με την ευκαιρία του Συμποσίου μία πρώτη γεύση της νέας ευρηματικής καμπάνιας «Speak AΘenian. Be an AΘenian», η οποία θα προβάλλει διεθνώς την Αθήνα το 2016 και θα παρουσιαστεί επισήμως λίγο αργότερα από το ΔΑΑ και την Marketing Greece.

Για το 3ο ACES - Athens, ο CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, δήλωσε:

«Κι εφέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το καθιερωμένο πλέον Συμπόσιο «ACES – Athens», μια ιδρυτική πρωτοβουλία του αεροδρομίου της Αθήνας, αποτέλεσε την ευκαιρία να δημιουργηθεί μια ιδανική πλατφόρμα σύνθεσης και ανταλλαγής απόψεων στο πιο υψηλό επίπεδο. Ως οικοδεσπότες της διεθνούς αεροπορικής οικογένειας σε μια στιγμή ιδιαίτερα θετική για την εξέλιξη της κίνησης στην πόλη μας και στο αεροδρόμιο, αλλά και σε ένα τομέα ο οποίος διαρκώς μεταβάλλεται και πάντα παρακολουθεί τις ειδικότερες και τις ευρύτερες εξελίξεις, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συντελεστές και τους εκλεκτούς καλεσμένους του Συμποσίου, τονίζοντας τη σημασία της συνεχούς ενημέρωσης, του διαλόγου και της αλληλεγγύης.»

Δείτε την ατζέντα εδώ!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφικό υλικό ›
 

2° Συμποσιο κορυφαιων στελεχων αεροδρομιων στην Αθηνα με πρωτοβουλια του Διεθνους Αερολιμενα Αθηνων
 


Το 2° Συμπόσιο κορυφαίων στελεχών αεροδρομίων (ACES – Athens, 2nd Airport Chief Executives’ Symposium), μια ιδρυτική πρωτοβουλία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, πραγματοποιήθηκε κι εφέτος με ιδιαίτερη επιτυχία στις 18 Νοεμβρίου 2014 στην Αθήνα. Στόχος του ACES είναι η ανάδειξη της σχέσης των αερομεταφορών και των αεροδρομίων με την οικονομία των προορισμών που εξυπηρετούν, αλλά και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού.

Σε μια ιδανική τοποθεσία παγκόσμιας ακτινοβολίας, το Μουσείο της Ακρόπολης, περισσότεροι από 140 κορυφαίοι εκπρόσωποι του χώρου των αερομεταφορών αλλά και του διεθνούς τραπεζικού, οικονομικού και τουριστικού κλάδου, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και επικεντρώθηκαν στην αλληλεξάρτηση του τομέα των αερομεταφορών με τις οικονομικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο.Σστο πλαίσιο της διεθνούς αυτής συνάντησης ανακοινώθηκε επίσης η πρωτοβουλία του αεροδρομίου για την ενίσχυση της εθνικής εκστρατείας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα μέσω ενός «βήματος» γνώμης στο αεροδρόμιο για τους επιβάτες και τους επισκέπτες της πόλης.

Στην εναρκτήρια ομιλία της, η Υπουργός Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, αναφέρθηκε στις πολύ θετικές εξελίξεις που συντελέσθηκαν στον ελληνικό τουρισμό τον τελευταίο χρόνο, τις προοπτικές και το μελλοντικό σχεδιασμό, αλλά και το συσχετισμό της ενίσχυσης της ελκυστικότητας του προορισμού με τις εξελίξεις στις αερομεταφορές.

Εκπροσωπώντας το Δήμαρχο της Αθήνας, ο κ. Αλέξης Γαληνός, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ), αναφέρθηκε στις προσπάθειες για την αναβάθμιση της πόλης αλλά και την ανάδειξή της ως τουριστικού προορισμού.

Στη συνέχεια, με την ευκαιρία της παρουσίας στο Συμπόσιο κορυφαίων στελεχών από το χώρο των αερομεταφορών, αλλά και του τουρισμού και της διεθνούς οικονομικής κοινότητας, ο κεντρικός ομιλητής του Συμποσίου, Dr. Charles E. Schlumberger της World Bank / Transport Division, παρουσίασε με ιδιαίτερα διαδραστικό τρόπο την ενότητα «Η παγκόσμια οικονομική κατάσταση και οι επιπτώσεις της στον κλάδο των αερομεταφορών».

Ο CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Γιάννης Παράσχης, δήλωσε με την ευκαιρία του Συμποσίου:
«Το Συμπόσιο ACES – Athens αποτελεί μία πρωτοβουλία μοναδική στο είδος της, με ιδιαίτερη σημασία για το αεροδρόμιό μας αλλά και για την πόλη της Αθήνας γενικότερα. Στο πλαίσιο της αποτίμησης της συνεργασίας μας με 18 αεροδρόμια σε όλον τον κόσμο, η οποία ξεκίνησε πέρυσι κατά το 1ο ACES και προέβαλε την Αθήνα σε 170 εκατομμύρια επιβάτες, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλα τα συνεργαζόμενα αεροδρόμια για την εξαιρετική υποστήριξη. Εφέτος σε μια πολύ θετική στιγμή για την Αθήνα ως προορισμό υποδεχθήκαμε με μεγάλη χαρά τους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας, εκπροσώπους της διεθνούς επιχειρηματικότητας, σε έναν τόπο με ιδιαίτερο συμβολισμό, το λαμπρό Μουσείο της Ακρόπολης.»

Δείτε την ατζέντα  εδώ!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφικό υλικό ›

1° Συμποσιο κορυφαιων στελεχων αεροδρομιων στην Αθηνα με πρωτοβουλια του Διεθνους Αερολιμενα Αθηνων
 


Το 1ο Συμπόσιο κορυφαίων στελεχών αεροδρομίων (ACES– Athens, 1stAirport Chief Executives’ Symposium), μια ιδρυτική πρωτοβουλία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στις 17 Οκτωβρίου 2013 στην Αθήνα. Πιστό στην αρχαιοελληνική έννοια του όρου «Συμπόσιο», το ACES θέτει ως στόχο να εξελιχθεί στην ετήσια συνάντηση κορυφαίων εκπροσώπων του αεροδρομιακού χώρου και, μέσω της γόνιμης ανταλλαγής ιδεών και της σύνθεσης απόψεων, να πραγματευθεί τις σύγχρονες προκλήσεις, τάσεις και ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον κλάδο των αερομεταφορών διεθνώς.

Το Συμπόσιο, στο οποίο συμμετείχαν CEOs διεθνών αεροδρομίων, εκπρόσωποι του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACIWorld/ ACIEurope) και εκπρόσωποι των κλάδων Τουρισμού και Αερομεταφορών, τίμησε με εναρκτήρια ομιλία, η Υπουργός Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.

City Pair Initiative

Μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για την προώθηση της Αθήνας:
Μνημόνιο συνεργασίας με 18 διεθνή αεροδρόμια που διακινούν 170.000.000 επιβάτες ετησίως

Με στόχο την  ενίσχυση της ελκυστικότητας της πόλης της Αθήνας και της δυναμικής της ως προορισμού, ειδικά σε μία περίοδο δοκιμασίας από την αρνητική οικονομική συγκυρία και τις επιπτώσεις της, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών εμπνεύστηκε και ξεκίνησε μια νέα πρωτοβουλία, το «City Pair Initiative».

Με κοινό πνεύμα  συνεργασίας και αλληλο-υποστήριξης, 18 αεροδρόμια από όλο τον κόσμο υπέγραψαν κατά τη διάρκεια του Συμποσίου ACES– Athens, μνημόνιο συνεργασίας με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση για την προώθηση της Αθήνας ως προορισμού με τα δικά τους διαθέσιμα μέσα και εξασφαλίζοντας παράλληλα την αμοιβαία υποστήριξη των αντίστοιχων προορισμών από το ΔΑΑ. Μέσω του «CityPair», το 2014, η πόλη της Αθήνας θα προβληθεί σε αεροδρόμια στον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία, με κεντρικό μήνυμα:

“PerhaψYou’re an Aθenian too”

σε μια προωθητική εκστρατεία που απευθύνεται συνολικά σε αγορά με ετήσια κίνηση σχεδόν 170.000.000 επιβατών.

Η συνεισφορά του αεροδρομίου στην ελληνική οικονομία
Τα αποτελέσματα της επικαιροποιημένης μελέτης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών:

 • Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών συνεισφέρει συνολικά €5,1 δισ. προστιθέμενης αξίας ετησίως, που αντιστοιχεί σε 2,63% του ΑΕΠ της Ελλάδας
 • Δημιουργία 99.987 θέσεων εργασίας σε εθνικό επίπεδο
 • Προστιθέμενη αξία προς τα Μεσόγεια ύψους €716 εκ. / δημιουργία περισσότερων από 11.000 θέσεων εργασίας εντός ή εκτός αεροδρομίου για τους κατοίκους
 • Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών μοχλός επιχειρηματικής ανάπτυξης και απασχόλησης: 300 επιχειρήσεις και περισσότεροι από 13.000 εργαζόμενοι αποτελούν την «αεροδρομιακή κοινότητα»

Η επικαιροποιημένη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Γρηγόρη Πραστάκου, με έτος αναφοράς το 2012, αποτυπώνει εκ νέου ότι ο ΔΑΑ εξακολουθεί να είναι ίσως ο σημαντικότερος κόμβος δημιουργίας προστιθέμενης αξίας και θέσεων εργασίας στη χώρα. Η συμβολή του αεροδρομίου όσον αφορά την απασχόληση, τον τουρισμό και την οικονομία της Ελλάδας γενικότερα και των Μεσογείων ειδικότερα είναι εξαιρετικής σημασίας, ενώ η σύγκριση με αντίστοιχα μεγέθη άλλων διεθνών ευρωπαϊκών αεροδρομίων είναι ιδιαίτερα θετική, υπογραμμίζοντας την επιτυχημένη εφαρμογή του επιχειρηματικού και λειτουργικού μοντέλου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΑΑ και Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων, Γιάννης Παράσχης, με την ευκαιρία του Συμποσίου, δήλωσε:

«Το Συμπόσιο ACES –  Athensαποτελεί μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία για το αεροδρόμιό μας, αλλά και για την πόλη της Αθήνας γενικότερα. Είχαμε την ευκαιρία να υπογράψουμε μνημόνια συνεργασίας με 18 διεθνή αεροδρόμια για την προβολή της Αθήνας σε 170 εκ. επιβάτες μέσα στο 2014. Παράλληλα, προβλήθηκε η συμβολή του αεροδρομίου της Αθήνας στην τοπική και στην εθνική οικονομία και εργασία. Η μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου αναδεικνύει ότι η επιχειρηματικότητα του αεροδρομίου της Αθήνας συνεισφέρει 2,63% στο ΑΕΠ και περίπου 100.000 θέσεις εργασίας, δεδομένα που, παρά την οικονομική κρίση, το καθιστούν έναν εξαιρετικά σημαντικό συντελεστή της εθνικής οικονομίας. Ευχαριστώ όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν στην επιτυχία του πρώτου Συμποσίου, το οποίο φιλοδοξούμε ότι θα αποτελέσει θεσμό σε ετήσια βάση για την Αθήνα.»

Δείτε την ατζέντα εδώ!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφικό υλικό ›