ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
Έκθεση: «Ζωγραφιές ανάμεσα στις σελίδες. Εικονογραφήσεις του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα από τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη»
Από τις 11 Ιουνίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2018 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
 
 
Το έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα στο αεροδρόμιο! Η τρίτη συνεχής συνεργασία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με το Μουσείο Μπενάκη και την Costa Navarino, προβάλλει για μία ακόμη φορά τον ελληνικό πολιτισμό με πολύ ξεχωριστό τρόπο. 
 
Από τις 11 Ιουνίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου, οι επιβάτες και οι επισκέπτες του αεροδρομίου θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν την έκθεση «Ζωγραφιές ανάμεσα στις σελίδες. Εικονογραφήσεις του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα από τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη», που παρουσιάζει το εικονογραφικό έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. 
 
Σε μια έκθεση που βρίσκεται «σε διάλογο» με τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη, επισκέπτες από όλο τον κόσμο θα έρθουν σε επαφή με το πλούσιο έργο του Χατζηκυριάκου-Γκίκα στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη & Περιβάλλον» του αεροδρομίου*. Αφορμή για τη θεματική της έκθεσης αποτελεί η εκθεσιακή δραστηριότητα του Μουσείου Μπενάκη στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου». Παράλληλα, έκθεση με το ίδιο θέμα παρουσιάζεται από τις 26.05 έως και τις 11.11.2018 στην Costa Navarino.
 
Η έκθεση στο αεροδρόμιο επικεντρώνεται σε έξι από τις εικονογραφημένες εκδόσεις του καλλιτέχνη: Το λεύκωμα Λυρικά, το λεύκωμα Ινδία, τα Ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη, το Δάφνης και Χλόη του Λόγγου, τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη και την Οδύσεια του Νίκου Καζαντζάκη. 
 
  • Η ενότητα Ινδία εισάγει το κοινό στην κατοικία του Γκίκα μέσα από μία φωτογραφική αναπαράσταση, όπου απεικονίζεται μια γωνιά από το σαλόνι με δεκαέξι σχέδια σε σινική μελάνη από την Ινδία. Τέσσερις οθόνες προβάλλουν προσχέδια, κείμενα και υλικό από το ταξίδι αυτό του καλλιτέχνη. 
  • Οι υπόλοιπες ενότητες της έκθεσης αντιπροσωπεύονται μέσα από γλυπτά, βιβλία και εκτυπώσεις με ενσωματωμένα αποσπάσματα από τις αντίστοιχες εκδόσεις. Συγκεκριμένα, στην έκθεση παρουσιάζονται τρία γλυπτά του Γκίκα εμπνευσμένα από την Οδύσσεια του Ομήρου. Και τα τρία γλυπτά πραγματοποιήθηκαν σε γύψο το 1948 και χυτεύτηκαν αργότερα σε μπρούντζο. 
 
Παράλληλα, παρουσιάζονται τρεις από τις εκδόσεις που εικονογράφησε ο Γκίκας: τα Ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη, το βουκολικό μυθιστόρημα Δάφνης και Χλόη και τα Ετεροθαλή του Οδυσσέα Ελύτη. Τέλος, στην έκθεση προβάλλεται σε μεγάλη οθόνη επιλεγμένο υλικό από τις εικονογραφημένες εκδόσεις του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.
 
Η σημαντική αυτή έκθεση σηματοδοτεί, για μία ακόμα φορά, την ιδιαίτερη ταυτότητα του αεροδρομίου της Αθήνας. Πέρα από μια λειτουργική υποδομή, το αεροδρόμιο είναι ένας χώρος διαρκούς πολιτισμικής και πολιτιστικής αλληλεπίδρασης, που αναδεικνύει και διαχέει την κληρονομιά του ελληνικού πολιτισμού σε εκατομμύρια επιβατών και επισκεπτών κάθε χρόνο. Οι περισσότερες από 80 εκθέσεις και πολιτιστικές δραστηριότητες που έχουν ως σήμερα παρουσιαστεί στους χώρους του, αναδεικνύουν το ρόλο του αεροδρομίου της Αθήνας ως βασικού κυττάρου της πόλης και αναπόσπαστου μέρους της ελληνικής κοινωνίας.
 
Επιμελητές της έκθεσης είναι η Ιωάννα Μωραΐτη (Επιμελήτρια του Αρχείου της Πινακοθήκης Γκίκα) και ο Κωνσταντίνος Παπαχρίστου (Επιμελητής της Πινακοθήκης Γκίκα).
 
* «Τέχνη & Περιβάλλον» / Επίπεδο Αναχωρήσεων / ημιώροφος, Είσοδος 3. Η είσοδος στον εκθεσιακό χώρο είναι ελεύθερη για επιβάτες και για επισκέπτες καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου.
 
 
Σχετικά με το εικονογραφικό έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα
 
Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας ασχολήθηκε συστηματικά με την εικονογράφηση βιβλίων από τη δεκαετία του ’30 μέχρι και τη δεκαετία του ’90. Φιλοτέχνησε εξώφυλλα και προμετωπίδες για ποιητικές συλλογές, διηγήματα και λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ εικονογράφησε πλήρως την Οδύσεια του Νίκου Καζαντζάκη, τα Ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη, το Δάφνης και Χλόη του Λόγγου και τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη. Στα περισσότερα από αυτά, επιμελήθηκε ο ίδιος το σχεδιασμό όλης της έκδοσης και μελέτησε διεξοδικά το κάθε σχέδιο ώστε να αποδίδει το ύφος του εκάστοτε κειμένου ή ποιήματος. 
 
 
 
 
Γραφείο Τύπου ΔΑΑ
τηλ.: 210 3537227