Page 108 - 2board 61
P. 108
WINERIES :
and Vasilis Tsaktsarlis, to choose the Pangaio δύο γενιές, το οινοποιείο Σκλάβος είναι από
region for the creation of the Biblia Chora τα πρώτα που πιστοποιήθηκαν για τη βιο-
Estate. Today, the estate’s privately-owned δυναμική-ομοιοδυναμική καλλιέργεια των
organic vineyards are located at an altitude αμπελώνων του. Με πρωταγωνιστές τις το-
of 380 metres and cover an area of approx- πικές ποικιλίες Μαυροδάφνη, Βοστιλίδι και
imately 650 acres. They produce "grand" Ρομπόλα, ακολουθείται ένα ετήσιο καλε-
wines, highly-awarded and internationally ντάρι μαζί με συμπαντικές πρακτικές, ενώ
recognized. Most agricultural work on the είναι χαρακτηριστική η προσήλωση στην
estate, including harvesting, is done manu- ισορροπία εδάφους-κλίματος-περιβάλλο-
ally. The cultivation of the grapes follows the ντος. Κι έτσι, ο δισέγγονος Ευρυβιάδης και
standards of organic farming, with absolute το οινοποιείο του ανήκουν στη first league
respect for the environment, the flora and των βιοδυναμικών κρασιών της Ελλάδας.
fauna of the region, as well as for the peo- Μεταφερόμαστε αλλού και κάνουμε ένα
ple and the area’s history. ταξίδι στο παρελθόν. Ο αρχαίος ναυτικός
Πρώτος σταθμός το Οινοποιείο Σκλάβου. λαός των Φοινίκων έφερε στην περιοχή του
Η ιστορία ξεκινάει πολύ πέρα από την Κε- Παγγαίου από την περίφημη πόλη Βύβλο
φαλονιά, στην Οδησσό, η οποία τότε ανήκε αμπέλια με την ονομασία «Βυβλία άμπε-
στη Ρωσία. Εκεί ο προπάππος, Ευρυβιάδης λος». Την ποικιλία αυτή συνέχισαν να καλ-
Σκλάβος, είχε περίπου στα 1860 μία μεγά- λιεργούν και οι αρχαίοι Έλληνες και παρή-
λη Vinaria, ιδιοκτησία της οικογένειας, η γαγαν τον ξακουστό «Βίβλινο οίνο», όπως
οποία είχε μεταναστεύσει από την Κεφα- αναφέρει ο αρχαίος Έλληνας ποιητής Ησί-
λονιά. Στις αρχές του 20ού αιώνα ο δαιμό- οδος αλλά και ο Βυζαντινός ιστορικός Μι-
νιος Κεφαλονίτης επέστρεψε και ξεκίνησε χαήλ Ψελλός. Μάλλον ήταν η ιστορία που
την παραγωγή κρασιών από τον ιδιόκτητο ενέπνευσε δύο χαρισματικούς Έλληνες οι-
| αμπελώνα των πενήντα στρεμμάτων στην νολόγους, τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου και
First stop, Sclavos Wines The story begins far περιοχή Κεχριών της Πάλλης. Έπειτα από τον ΒασίληΤσακτσαρλή, στην επιλογή της
beyond Kefalonia, in Odessa, which was then
part of Russia. Great-grandfather Euriviadis
Sclavos owned a large Vinaria there back in
1860, a property owned by the family who THE ISLANDS' LAND
had migrated to Odessa from Kefalonia. In This page: T-Oinos Winery, Tinos. Right page:
the early 20th century, the determined Ke- Iliana Malihin Winery, Rethimno. / Σε αυτή
falonian returned and started producing τη σελίδα: Οινοποιείο T-Oinos, Τήνος. Δεξιά
wines from the family's 50-acre vineyard in σελίδα: Οινοποιείο Iliana Malihin, Ρέθυμνο.
the area of Kehria, in Palli. Two generations
later, Sclavos Wines is one of the first winer-
ies to be certified for its biodynamic-organic
cultivation. Using local varieties such as Ma-
vrodaphne, Vostilidi, and Robola, they fol-
low an annual calendar along with holistic
practices, while their commitment to the bal-
ance of soil, climate, and the environment is
distinctive. As a result, the next generations
of the Euriviadis family and his winery rank
among the top biodynamic wines in Greece.
Let’s go elsewhere and take a journey into
the past. From the famed city of Byblos, the
ancient seafaring people of the Phoenicians
brought grapevines to the Pangaio region,
which they called "Biblia Ampelos." This va-
riety continued to be cultivated by the an-
cient Greeks, who produced the renowned
"Vivlinos Wine", as mentioned by the an-
cient Greek poet Hesiod as well as by the
Byzantine historian Michael Psellos. Perhaps
it was this history that inspired two gifted
Greek winemakers, Vangelis Gerovassiliou
108
and Vasilis Tsaktsarlis, to choose the Pangaio δύο γενιές, το οινοποιείο Σκλάβος είναι από
region for the creation of the Biblia Chora τα πρώτα που πιστοποιήθηκαν για τη βιο-
Estate. Today, the estate’s privately-owned δυναμική-ομοιοδυναμική καλλιέργεια των
organic vineyards are located at an altitude αμπελώνων του. Με πρωταγωνιστές τις το-
of 380 metres and cover an area of approx- πικές ποικιλίες Μαυροδάφνη, Βοστιλίδι και
imately 650 acres. They produce "grand" Ρομπόλα, ακολουθείται ένα ετήσιο καλε-
wines, highly-awarded and internationally ντάρι μαζί με συμπαντικές πρακτικές, ενώ
recognized. Most agricultural work on the είναι χαρακτηριστική η προσήλωση στην
estate, including harvesting, is done manu- ισορροπία εδάφους-κλίματος-περιβάλλο-
ally. The cultivation of the grapes follows the ντος. Κι έτσι, ο δισέγγονος Ευρυβιάδης και
standards of organic farming, with absolute το οινοποιείο του ανήκουν στη first league
respect for the environment, the flora and των βιοδυναμικών κρασιών της Ελλάδας.
fauna of the region, as well as for the peo- Μεταφερόμαστε αλλού και κάνουμε ένα
ple and the area’s history. ταξίδι στο παρελθόν. Ο αρχαίος ναυτικός
Πρώτος σταθμός το Οινοποιείο Σκλάβου. λαός των Φοινίκων έφερε στην περιοχή του
Η ιστορία ξεκινάει πολύ πέρα από την Κε- Παγγαίου από την περίφημη πόλη Βύβλο
φαλονιά, στην Οδησσό, η οποία τότε ανήκε αμπέλια με την ονομασία «Βυβλία άμπε-
στη Ρωσία. Εκεί ο προπάππος, Ευρυβιάδης λος». Την ποικιλία αυτή συνέχισαν να καλ-
Σκλάβος, είχε περίπου στα 1860 μία μεγά- λιεργούν και οι αρχαίοι Έλληνες και παρή-
λη Vinaria, ιδιοκτησία της οικογένειας, η γαγαν τον ξακουστό «Βίβλινο οίνο», όπως
οποία είχε μεταναστεύσει από την Κεφα- αναφέρει ο αρχαίος Έλληνας ποιητής Ησί-
λονιά. Στις αρχές του 20ού αιώνα ο δαιμό- οδος αλλά και ο Βυζαντινός ιστορικός Μι-
νιος Κεφαλονίτης επέστρεψε και ξεκίνησε χαήλ Ψελλός. Μάλλον ήταν η ιστορία που
την παραγωγή κρασιών από τον ιδιόκτητο ενέπνευσε δύο χαρισματικούς Έλληνες οι-
| αμπελώνα των πενήντα στρεμμάτων στην νολόγους, τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου και
First stop, Sclavos Wines The story begins far περιοχή Κεχριών της Πάλλης. Έπειτα από τον ΒασίληΤσακτσαρλή, στην επιλογή της
beyond Kefalonia, in Odessa, which was then
part of Russia. Great-grandfather Euriviadis
Sclavos owned a large Vinaria there back in
1860, a property owned by the family who THE ISLANDS' LAND
had migrated to Odessa from Kefalonia. In This page: T-Oinos Winery, Tinos. Right page:
the early 20th century, the determined Ke- Iliana Malihin Winery, Rethimno. / Σε αυτή
falonian returned and started producing τη σελίδα: Οινοποιείο T-Oinos, Τήνος. Δεξιά
wines from the family's 50-acre vineyard in σελίδα: Οινοποιείο Iliana Malihin, Ρέθυμνο.
the area of Kehria, in Palli. Two generations
later, Sclavos Wines is one of the first winer-
ies to be certified for its biodynamic-organic
cultivation. Using local varieties such as Ma-
vrodaphne, Vostilidi, and Robola, they fol-
low an annual calendar along with holistic
practices, while their commitment to the bal-
ance of soil, climate, and the environment is
distinctive. As a result, the next generations
of the Euriviadis family and his winery rank
among the top biodynamic wines in Greece.
Let’s go elsewhere and take a journey into
the past. From the famed city of Byblos, the
ancient seafaring people of the Phoenicians
brought grapevines to the Pangaio region,
which they called "Biblia Ampelos." This va-
riety continued to be cultivated by the an-
cient Greeks, who produced the renowned
"Vivlinos Wine", as mentioned by the an-
cient Greek poet Hesiod as well as by the
Byzantine historian Michael Psellos. Perhaps
it was this history that inspired two gifted
Greek winemakers, Vangelis Gerovassiliou
108