Page 110 - 2board 61
P. 110
WINERIES :
old, forgotten vineyards were revived, pro-
ducing organic wines with minimal inter-
vention practices from Cretan grape vari-
eties. Although a significant portion of the
vineyards was destroyed in the devastating
summer wildfires of 2022, the determination
and the faith of Iliana and the grape growers
she works with has helped, and continues to
support, in the vineyard's revival.
Παραμένουμε στη Μακεδονία, όπου ο μύ-
θος λέει ότι το κρασί που παραγόταν από
τις τοπικές ποικιλίες Νεγκόσκα και Ξινό-
μαυρο ήταν το αγαπημένο του βασιλιά Φι-
λίππου, του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάν-
δρου. Στις μέρες μας μια ιστορία αγάπης
ανάμεσα στον Βαγγέλη Χατζηβαρύτη και
τη γυναίκα του, Όλγα, με καταγωγή από
τη Γουμένισσα, ήταν η αφορμή για να ξε-
κινήσει η καλλιέργεια αμπελιών και η δη-
μιουργία του Kτήματος Χατζηβαρύτη πριν
από τριάντα χρόνια.
Είναι όμως η Χλόη Χατζηβαρύτη, με σπου-
δές οινολογίας και με εμπειρία και από τα
δύο ημισφαίρια, εκείνη που άλλαξε τη ρό-
τα του οινοποιείου. Ανήσυχη και αντικομ-
φορμίστρια, άρχισε να παράγει κρασιά από
τους οικογενειακούς βιολογικούς αμπελώ-
νες ακολουθώντας οινικές πρακτικές ελά-
χιστης παρέμβασης. Στο portfolio της βρί-
σκουμε πειραματικά κρασιά με καινούριες
οινοποιήσεις, όπως τα pet nat (petillant λοκαιριού, το πείσμα και η πίστη της Ηλιά- Simultaneously, with three privately owned
naturel), αλλά και καρβονικής εκχύλισης. νας και των συνεργαζόμενων αμπελουργών vineyards at different altitudes and soils, the
H χαρισματική Ηλιάνα Μαλίχιν –δημιουρ- βοήθησε –και βοηθάει– στην αναγέννηση Assyrtiko and Mavrotragano grape varieties
γός του οινοποιείου Iliana Malihin– οργά- του αμπελώνα. are taking Greek wines on a first class jour-
νωσε και ενέπνευσε τους αμπελουργούς σε ney around the world. / Ένας Έλληνας, ένας
χωριά του Ρεθύμνου Κρήτης για την αναβί- Γάλλος και ένα απόκοσμο, σχεδόν σεληνια-
ωση εξαιρετικά σπάνιων αμπελώνων. Χω- F I R S T κό τοπίο, έφεραν τα κρασιά της Τήνου στα
ριά όπως οι Μέλαμπες ή ο Φουρφουράς διεθνή σαλόνια των εστιατορίων του διά-
διαθέτουν μια εξαιρετική συλλογή αυτό- CLASS TINOS σημου σεφ Alain Ducasse. Το οινοποιείο με
ριζων, προφυλλοξηρικών αμπελώνων πά- το ευρηματικό όνομα Τ-OINOS ιδρύθηκε
νω σε απότομες πεζούλες, που η παρου- | το 2002 στο Φαλατάδο της Τήνου. Με τις
σία τους κόβει την ανάσα. Στα χωριά αυ- A Greek, a Frenchman, and an otherworld- τοπικές ποικιλίες Ασύρτικο, Μαυροτράγα-
τά λέγεται ότι πρωτοφυτεύτηκε το λευκό ly, almost lunar landscape brought the wines νο αλλά και Αυγουστιάτης να φυτεύονται
αστέρι του Κρητικού αμπελώνα, το Βιδι- of Tinos to the international fine restaurants για πρώτη φορά σε έναν αμπελώνα διά-
ανό. Σε ηλικία μόλις 25 χρόνων, η Ηλιάνα of the famous chef, Alain Ducasse. Boasting σπαρτο από γρανιτικούς βράχους και με
Μαλίχιν τάραξε τα νερά της θάλασσας του the ingenious name T-Oinos, the winery was τον άνεμο του Αιγαίου να «σκληραγωγεί»
ελληνικού κρασιού, οινοποιώντας το Ρίζες founded in 2002 in Falatados, Tinos. With τον χώρο, άρχισαν να παράγονται κρασιά
2, ένα χαρμάνι Βιδιανού από τον Φουρφου- local varieties such as Assyrtiko, Mavrotra- πολύπλοκα αλλά και με φινέτσα και δύνα-
ρά Ρεθύμνου με Ασύρτικο Σαντορίνης, σε gano, and Augustiatis being planted for the μη. Με τη συμβολή του Master Vigneron
συνεργασία με τον Σπύρο Χρυσό του οινο- first time in a vineyard scattered with gran- Stephane Derenoncourt στην ομάδα του, το
ποιείου Akra Chryssos. Τα επόμενα χρόνια ite rocks and the winds of the Aegean Sea T-OINOS παράγει κάποια από τα πιο αυθε-
παλιοί, ξεχασμένοι αμπελώνες αναβίωσαν "sculpting" the land, they began to produce ντικά terroir driven οργανικά κρασιά στον
δίνοντας κρασιά από κρητικές ποικιλίες complex wines with finesse and strength. κόσμο. Παράλληλα, με τρεις ιδιόκτητους
που καλλιεργούνται βιολογικά και με όσο Adding the contribution of Master Vign- αμπελώνες με διαφορετικά υψόμετρα και
το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Αν και eron Stephane Derenoncourt to their team, εδάφη, το Ασύρτικο και το Μαυροτράγα-
το 2022 μεγάλο μέρος των αμπελώνων κά- T-Oinos produces some of the most authen- νο ταξιδεύουν το ελληνικό κρασί first class
ηκε στην καταστροφική πυρκαγιά του κα- tic terroir-driven organic wines in the world. σε όλο τον κόσμο.
110
old, forgotten vineyards were revived, pro-
ducing organic wines with minimal inter-
vention practices from Cretan grape vari-
eties. Although a significant portion of the
vineyards was destroyed in the devastating
summer wildfires of 2022, the determination
and the faith of Iliana and the grape growers
she works with has helped, and continues to
support, in the vineyard's revival.
Παραμένουμε στη Μακεδονία, όπου ο μύ-
θος λέει ότι το κρασί που παραγόταν από
τις τοπικές ποικιλίες Νεγκόσκα και Ξινό-
μαυρο ήταν το αγαπημένο του βασιλιά Φι-
λίππου, του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάν-
δρου. Στις μέρες μας μια ιστορία αγάπης
ανάμεσα στον Βαγγέλη Χατζηβαρύτη και
τη γυναίκα του, Όλγα, με καταγωγή από
τη Γουμένισσα, ήταν η αφορμή για να ξε-
κινήσει η καλλιέργεια αμπελιών και η δη-
μιουργία του Kτήματος Χατζηβαρύτη πριν
από τριάντα χρόνια.
Είναι όμως η Χλόη Χατζηβαρύτη, με σπου-
δές οινολογίας και με εμπειρία και από τα
δύο ημισφαίρια, εκείνη που άλλαξε τη ρό-
τα του οινοποιείου. Ανήσυχη και αντικομ-
φορμίστρια, άρχισε να παράγει κρασιά από
τους οικογενειακούς βιολογικούς αμπελώ-
νες ακολουθώντας οινικές πρακτικές ελά-
χιστης παρέμβασης. Στο portfolio της βρί-
σκουμε πειραματικά κρασιά με καινούριες
οινοποιήσεις, όπως τα pet nat (petillant λοκαιριού, το πείσμα και η πίστη της Ηλιά- Simultaneously, with three privately owned
naturel), αλλά και καρβονικής εκχύλισης. νας και των συνεργαζόμενων αμπελουργών vineyards at different altitudes and soils, the
H χαρισματική Ηλιάνα Μαλίχιν –δημιουρ- βοήθησε –και βοηθάει– στην αναγέννηση Assyrtiko and Mavrotragano grape varieties
γός του οινοποιείου Iliana Malihin– οργά- του αμπελώνα. are taking Greek wines on a first class jour-
νωσε και ενέπνευσε τους αμπελουργούς σε ney around the world. / Ένας Έλληνας, ένας
χωριά του Ρεθύμνου Κρήτης για την αναβί- Γάλλος και ένα απόκοσμο, σχεδόν σεληνια-
ωση εξαιρετικά σπάνιων αμπελώνων. Χω- F I R S T κό τοπίο, έφεραν τα κρασιά της Τήνου στα
ριά όπως οι Μέλαμπες ή ο Φουρφουράς διεθνή σαλόνια των εστιατορίων του διά-
διαθέτουν μια εξαιρετική συλλογή αυτό- CLASS TINOS σημου σεφ Alain Ducasse. Το οινοποιείο με
ριζων, προφυλλοξηρικών αμπελώνων πά- το ευρηματικό όνομα Τ-OINOS ιδρύθηκε
νω σε απότομες πεζούλες, που η παρου- | το 2002 στο Φαλατάδο της Τήνου. Με τις
σία τους κόβει την ανάσα. Στα χωριά αυ- A Greek, a Frenchman, and an otherworld- τοπικές ποικιλίες Ασύρτικο, Μαυροτράγα-
τά λέγεται ότι πρωτοφυτεύτηκε το λευκό ly, almost lunar landscape brought the wines νο αλλά και Αυγουστιάτης να φυτεύονται
αστέρι του Κρητικού αμπελώνα, το Βιδι- of Tinos to the international fine restaurants για πρώτη φορά σε έναν αμπελώνα διά-
ανό. Σε ηλικία μόλις 25 χρόνων, η Ηλιάνα of the famous chef, Alain Ducasse. Boasting σπαρτο από γρανιτικούς βράχους και με
Μαλίχιν τάραξε τα νερά της θάλασσας του the ingenious name T-Oinos, the winery was τον άνεμο του Αιγαίου να «σκληραγωγεί»
ελληνικού κρασιού, οινοποιώντας το Ρίζες founded in 2002 in Falatados, Tinos. With τον χώρο, άρχισαν να παράγονται κρασιά
2, ένα χαρμάνι Βιδιανού από τον Φουρφου- local varieties such as Assyrtiko, Mavrotra- πολύπλοκα αλλά και με φινέτσα και δύνα-
ρά Ρεθύμνου με Ασύρτικο Σαντορίνης, σε gano, and Augustiatis being planted for the μη. Με τη συμβολή του Master Vigneron
συνεργασία με τον Σπύρο Χρυσό του οινο- first time in a vineyard scattered with gran- Stephane Derenoncourt στην ομάδα του, το
ποιείου Akra Chryssos. Τα επόμενα χρόνια ite rocks and the winds of the Aegean Sea T-OINOS παράγει κάποια από τα πιο αυθε-
παλιοί, ξεχασμένοι αμπελώνες αναβίωσαν "sculpting" the land, they began to produce ντικά terroir driven οργανικά κρασιά στον
δίνοντας κρασιά από κρητικές ποικιλίες complex wines with finesse and strength. κόσμο. Παράλληλα, με τρεις ιδιόκτητους
που καλλιεργούνται βιολογικά και με όσο Adding the contribution of Master Vign- αμπελώνες με διαφορετικά υψόμετρα και
το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Αν και eron Stephane Derenoncourt to their team, εδάφη, το Ασύρτικο και το Μαυροτράγα-
το 2022 μεγάλο μέρος των αμπελώνων κά- T-Oinos produces some of the most authen- νο ταξιδεύουν το ελληνικό κρασί first class
ηκε στην καταστροφική πυρκαγιά του κα- tic terroir-driven organic wines in the world. σε όλο τον κόσμο.
110