Page 80 - 2board 61
P. 80
GREEK TREASURES :



3% του τυποποιημένου (συνεπώς) και επώ- the fruity aspect (the sum of the positive
νυμου ελαιολάδου που διακινείται διεθνώς aromas of olive oil), as the majority of Greek
είναι ελληνικό. Αυτό ξεκινά από εμάς και recipes include various vegetables and
από εμάς πρόκειται να αλλάξει». Και συνε- herbs. Following the similarity of aromas
χίζει: «Η ελαιοκουλτούρα της γενιάς μας συ- and flavours, for example, spicy sauces and
νιστά ένα σύνολο αρχών και αξιών που διέ- dishes pair well with more intense bitter
πουν την αντίληψή μας γύρω από κάθε έκ- and spicy olive oils, while milder creations
φανση του ελαιοκομικού μας κόσμου και που and sweet sauces work better with softer
η νέα γενιά του ελληνικού ελαιολάδου έθε- and moderate-intensity olive oils. The most
σε. Με βάση το τρίπτυχο Ποιότητα-Ταυτό- important is that the olive oil should not be
τητα-Εξωστρέφεια, που αποτελεί τον μονό- heated to very high temperatures, should not
δρομο του κλάδου, συνδυάζοντας την πα- be used when old, should be extra virgin, and
ράδοση με την τεχνολογική καινοτομία και ideally consumed not only fresh but also raw.
την επιστημονική έρευνα, θέσαμε ως στόχο Πώς επιλέγουμε σωστά ελαιόλαδο;
την επανατοποθέτηση του εθνικού μας προ- Ένα τρόφιμο, ποτό ή κρασί είναι «καλό»,
ϊόντος με σύγχρονους όρους. Όμως ως πρώ- αρκεί να σου αρέσει. Όμως υπάρχουν
τιστο μέλημα αντιλαμβανόμαστε το καθή- τα ποιοτικά κριτήρια τα οποία πρέπει να
κον μας να μεταλαμπαδεύσουμε την αγάπη πληρούνται και θεωρητικά ακολουθούνται
για την ελαιοκομική μας παράδοση στις επό- στα συσκευασμένα και επώνυμα προϊόντα,
μενες γενιές. Ο ελληνικός ελαιώνας συνιστά όχι όμως στα χύμα. Εννοείται ότι οι ορθές
τη σπουδαιότερη φυσική κληρονομιά μας διαδικασίες ελαιοσυγκομιδής, παραγωγής,
και έναν από τους σημαντικότερους αναπτυ- ελέγχου και συντήρησης είναι αυτονόητο να
ξιακούς παράγοντες της ελληνικής υπαί- τηρούνται. Οπότε όταν αγοράζουμε επώνυμα
θρου». Λίγο πιο νότια, στη Ζάκυνθο, ο Γιώρ- TIPS FROM THE EXPERT ελαιόλαδα από σημεία που εφαρμόζουν τις
γος Τσομίδης, μας ξεναγεί νοερά στους ελαι- The olive oil judge and oenologist Chryssa σωστές προδιαγραφές αποθήκευσης και
ώνες του Nioélia: «Η οικογενειακή παράδο- Giatra Batzi shares with us useful tips to προβολής (θερμοκρασία, υγρασία αερισμού
ση ενός αιώνα συνδυαστικά με τη σύγχρονη enjoy the green Greek treasure. / Η οινολόγος και φωτός) και όταν με διαδοχικές δοκιμές
έρευνα και την εξέλιξη των διαδικασιών ελαι- και διεθνής κριτής ελαιoλάδου Χρύσα Γιατρά- επιλέξουμε ένα εξαιρετικά παρθένο
οποίησης, οδήγησαν στη δημιουργία του Μπατζή μοιράζεται μαζί μας χρήσιμα μυστικά ελαιόλαδο της αρεσκείας μας, τότε θα έχουμε
NIOÉLIA. Ενός premium, εξαιρετικά παρ- για να απολαύσουμε τον πράσινο ελληνικό κάνει σωστή επιλογή. Έπειτα χρησιμοποιούμε
θένου ελαιολάδου, Κορωνέικης ποικιλίας, θησαυρό. ανοξείδωτες δεξαμενές ή σκουρόχρωμο
ψυχρής έκθλιψης και ιδιαίτερα χαμηλής οξύ- γυαλί, κρατάμε όσο το δυνατόν πιο γεμάτες
τητας. Εφαρμόζουμε όλες τις παραδοσιακές How can we correctly select olive oil? τις φιάλες με συχνές μεταγγίσεις, δεν τις
τεχνικές ελαιοκομίας (μάζεμα και καθάρι- A food, drink, or wine is "good" as long as τοποθετούμε με νωπά τρόφιμα ούτε κοντά σε
σμα του καρπού με τα χέρια, δολώματα) you like it. However, there are quality criteria φούρνο, σωλήνες θέρμανσης και νερού και
ώσπου ο καρπός να μπει στο τελάρο και να that theoretically need to be met and are δεν φορτωνόμαστε μεγάλες ποσότητες, οπότε
μεταφερθεί στο ελαιοτριβείο, αυθημερόν». followed in packaged and branded products, καταναλώνουμε τα ελαιόλαδα μέσα σε μια
Για τον Ευθύμιο Χρηστάκο της Kouros of but not in products sold in bulk. It goes χρονιά.
Zeus (kourosofzeus.gr) το premium εξαιρε- without saying that proper olive harvesting, Πώς αξιοποιείται το ελαιόλαδο στη
τικό παρθένο ελαιόλαδο γεννιέται μέσα από production, quality control, and storage διαδικασία του food pairing;
ένα σύνολο ενεργειών. Συγκεκριμένα ανα- procedures must be followed. So when we Η ελληνική και η μεσογειάκη κουζίνα
φέρει ότι η συγκομιδή γίνεται αποκλειστικά buy branded olive oils from places that έχουν ως βασικό στοιχείο τους το ποιοτικό
από τους δικούς τους ελαιώνες, σε πρώιμο apply the correct storage and presentation ελαιόλαδο. Στον συνδυασμό τους μας
στάδιο, με μεθόδους ώστε η ελιά και ο καρ- specifications (temperature, humidity, ενδιαφέρει το φρουτώδες (το σύνολο των
πός της να μην τραυματίζονται: «Επιλέγου- ventilation, and light), and when we choose θετικών αρωμάτων του ελαιoλάδου), καθώς
με ελαιοτριβείο όπου η διαδικασία της ελαι- an extra virgin olive oil to our liking through στην πλειοψηφία τους οι ελληνικές συνταγές
οποίησης γίνεται με ψυχρή έκθλιψη και εί- successive tastings, then we have made the εμπεριέχουν αρκετά λαχανικά και μυρωδικά.
ναι ελεγχόμενη. Έτσι εξασφαλίζουμε υψη- right choice. Then we use stainless steel Ακολουθώντας την ομοιότητα των αρωμάτων
λότερες πολυφαινόλες και χαμηλή οξύτητα». containers or dark-coloured glass, keeping και γεύσεων, για παράδειγμα καυτερές
Η Μαρία, η Θεοδώρα, o Βιτσέντζος και ο the bottles as full as possible with frequent σάλτσες και πικάντικα πιάτα ταιριάζουν με πιο
Βαλάντης συνεχίζουν την κληρονομιά τριών decanting, not placing them near fresh έντονα πικρά και πικάντικα ελαιόλαδα, ενώ
γενεών που ασχολούνταν με το ελαιόλαδο foods, ovens, heating pipes, or water, and πιο ήπιες παρασκευές και γλυκές σάλτσες
στο Λασίθι, στο ορεινό χωριό Χρυσοπηγή, not stocking up in large quantities so that we παντρεύονται καλύτερα με πιο μαλακά και
προς τιμήν του οποίου ονόμασαν το λάδι consume the olive oils within a year. μετρίων εντάσεων ελαιόλαδα. Πιο σημαντικό
τους Chrisopigi: «Σήμερα εμείς, απόγονοι How is olive oil used in the food pairing είναι το ελαιόλαδο να μην καίγεται σε
προγόνων που αγάπησαν τη γη τους, απο- process? υψηλές θερμοκρασίες, να μη χρησιμοποιείται
φασίσαμε να επενδύσουμε στο εξαιρετικό Greek and Mediterranean cuisine have high- πολυκαιρισμένο, να είναι εξαιρετικά παρθένο
ελαιόλαδο αυτού του τόπου. Σε ένα προϊόν quality olive oil as a primary ingredient. και ιδανικά να τρώγεται όχι μόνο φρέσκο
άμεσα συνδεδεμένο με τον κρητικό, μεσο- In their combination, we are interested in αλλά και ωμό.

80
   75   76   77   78   79   80   81   82   83   84   85