Page 146 - teyxos_13

 

 

 

 

 

Page 146 - teyxos_13
P. 146
TANIQSUTEES
Exceptional gou
U

rmet

THE FOOD PHILOSOPHER UNIQUE TASTES BILL & COO
ANDRONAISTHLUINXAUGROYR/ASSAKNOTOSTRAINKIOS
To understand Athinago- EXCEPTIONAL GOURMET
ras Kostakos’ creative cui-
sine inside Bill & Coo Res- BILL & COO RESTAURANT
taurant in Mykonos, you bill-coo-hotel.com
must follow the entire food Mykonos
chain. For what ends up on
the plates of art, such as SPONDI
the ‘icy sea’, ‘cherry toma- spondi.gr
toes with a hint of thyme’, ‘stuffed vegetables Athens
– deconstructed’, or the ‘sea bass with squid
sushi’, actually starts out at Bill & Coo’s own ETRUSCO
vegetable garden, where Athinagoras spends etrusco.gr
much of his time among the roots and earth. In Corfu
the sea, when he dives to collect sea urchins.
Or in the Kanalia district, which he visits almost WATER RESTAURANT
every afternoon to look for sea fennel and al- www.sani-resort.com
myres (a type of greens). And it is all this which Chalkidiki
in the evening is transubstantiated into supreme
flavour and transformed into a phantasmago- OLD MILL
ric spectacle. The ouzo arrives, served with an eloundamare.com
eau de parfum concept, the sorbet comes in a Crete
lipstick dispenser, the paper is edible and the
live sea urchins take on a support role on plates THE DELICIOUS, BITE-SIZED, GREEK MIGNARDISES
reminiscent of carved rock. Our Greek self –
in its best and most gourmet version. | Για να
την καταλάβεις την κουζίνα του σεφ Αθηναγόρα
Κωστάκου στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Bill &
Coo στη Μύκονο, πρέπει να ακολουθήσεις όλη
την (τροφική) αλυσίδα της. Aυτή που καταλήγει σε
πιάτα-παντατίφ, όπως η «παγωµένη θάλασσα», τα
«ντοµατίνια µε αέρα θυµαριού», τα «αποδοµηµένα
γεµιστά» ή το «λαβράκι µε σούσι καλαµάρι»,
ξεκινάει στο ιδιόκτητο του Bill & Coo µποστάνι,
εκεί που ο Αθηναγόρας γυρίζει πίσω στις ρίζες
και στη γη. Στη θάλασσα, όταν βουτάει για να
µαζέψει αχινούς. Στα Κανάλια που σχεδόν κάθε
απόγευµα πάει για να εντοπίσει τα κρίταµα και τις
αλµύρες. Κι όλα αυτά το βράδυ µετoυσιώνονται
σε ύψιστη γεύση, σε µια πιο-to-date-δε-γίνεται
φαντασµαγορία. Τo ούζο καταφθάνει σε concept
eau de parfum, το σορµπέ σε συσκευασία lipstick,
τα χαρτιά γίνονται βρώσιµα και οι ζωντανοί αχινοί
αναλαµβάνουν υποστηρικτικό ρόλο σε πιάτα που
µοιάζουν σµιλεµένοι βράχοι. O ελληνικός εαυτός
µας – στην καλύτερη και πιο gourmet εκδοχή του.

146
   141   142   143   144   145   146   147   148   149   150   151