Page 142 - teyxos_13

 

 

 

 

 

Page 142 - teyxos_13
P. 142
TANIQSUTEES

Year of Gastro
U

nomy

santorini on your plate UNIQUE TASTES eVery plate is a uniQue creation
in seaside By notos
nature has been very gen- YEAR OF GASTRONOMY
erous with santorini, after selene the awarded chef of
the volcanic eruption that ex- kaonudkrounmisalVulXousr, ny i/ksoasnptoourliniai sis
ploded fertility onto its arid selene.gr
and dry land. through initia- Pyrgos
tives that are here to stay, such nichteri
as gourmet menus with local nichteri.gr
flair, greek breakfasts in ho- Kamares
tels and special delicatessen corners in traditional sea side By notos
bakeries, new culinary protagonists have emerged: seaside-restaurant.gr
sticky, sweet fava, explosive cherry tomatoes, white Perivolos
aubergines grown next to aromatic basil and ca- saltsa
pers, the queen of the cyclades. in this equation, saltsa.gr
if X is darwin’s theory of evolution, then y is the Fira
peculiar morphology of local produce; in order koukoumaVlos
to protect themselves from the violent winds and koukoumavlos.eu
intense sun, the vines are enclosed in tight, spiral Fira
embraces, with leaves that absorb every last drop
of moisture and humidity with fatalistic regularity. a noVal glance on creatiVe greek
all the above, will captivate your senses and im- cuisine By selene restaurant
agination as you watch this gastronomic saga un-
fold before you, right up until the curtain falls at the
end of the year. | Η φύση αποδείχτηκε γενναιόδωρη
µε τη Σαντορίνη µετά την αρχαϊκή έκρηξη που
δηµιούργησε το άνυδρο και ξηρό υπέδαφός της.
Σε πρωτοβουλίες που ήρθαν για να µείνουν, όπως
gourmet µενού µε τοπικό χρώµα, ελληνικά πρωινά
σε ξενοδοχεία και ειδικές γωνιές delicatessen σε
φούρνους και ζαχαροπλαστεία, πρωταγωνιστές
είναι η ξεχωριστή γλυκιά φάβα, το εκρηκτικό
ντοµατάκι, η άσπρη µελιτζάνα, που καλλιεργείται
πλάι σε βασιλικό, και η βασίλισσα των Κυκλάδων
κάππαρη. Και αν στον άγνωστο Χ της εξίσωσης
προσθέσετε τη δαρβινική θεωρία της εξέλιξης, θα
κατανοήσετε γιατί τα αµπέλια τυλίγονται σφιχτά σε
σπειροειδείς αγκαλιές για να προστατευθούν από τα
µελτέµια και τον έντονο ήλιο και γιατί το φύλλωµα
έχει µάθει να απορροφά µοιρολατρικά την υγρασία.
Όλα τα παραπάνω θα σας κρατήσουν αιχµάλωτους
σε κάθε σκηνή του γαστρονοµικού έπους µέχρι να
πέσει η αυλαία στο τέλος της χρονιάς.

142
   137   138   139   140   141   142   143   144   145   146   147