ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
08 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004

Το λεπτομερή σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί για την ομαλή και ασφαλή διακίνηση της Ολυμπιακής Οικογένειας και του γενικού επιβατικού κοινού προς και από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, παρουσίασε η Διοίκηση του Αεροδρομίου σήμερα Τρίτη 8 Ιουνίου 2004, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του τερματικού σιδηροδρομικού σταθμού στο αεροδρόμιο.

Από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου με θέμα "Αεροδρόμιο και Ολυμπιακοί Αγώνες 2004". Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά οι: Δρ Ιωάννης Παράσχης, Αναπληρωτής Γενικός Διεθυντής ΔΑΑ, Mr. Alfred van der Meer, Γενικός Διευθυντής ΔΑΑ, κ. Μιχάλης Λιάπης, Υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών, Καθηγητής Κωστής Βαΐτσος, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΔΑΑ, κ. Γιάννης Γκόλιας, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών, κ. Παναγιώτης Μανούσος, Διοικητής ΥΠΑ.

Τη Συνέντευξη Τύπου τίμησε με την παρουσία του στο πάνελ των ομιλητών ο Υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών, κ. Μιχάλης Λιάπης. Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών, κ. Ιωάννης Γκόλιας και ο Διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, κ. Παναγιώτης Μανούσος.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου, η Διοίκηση του Αεροδρομίου παρουσίασε τα προβλεπόμενα στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των επιβατών, που αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα μας, καθώς και τον αριθμό των αναμενόμενων πτήσεων για τις ημέρες της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων γενικότερα, αλλά και τις ημέρες αιχμής ειδικότερα, επισημαίνοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες που θα συντρέχουν την περίοδο εκείνη, καθιστώντας τα μεγέθη μη συγκρίσιμα με οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, κατά το μήνα Αύγουστο, ο αριθμός των επιβατών αναμένεται να ανέλθει σε 2 εκ., αριθμός που αντιστοιχεί με αύξηση της τάξης του 33%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003. Αντίστοιχα, οι κινήσεις των αεροσκαφών αναμένεται ότι θα ανέλθουν σε 20.600, παρουσιάζοντας αύξηση 17% έναντι του Αυγούστου 2003.

Με στόχο την καλύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση της Ολυμπιακής Οικογένειας, διατηρώντας παράλληλα το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών του προς το γενικό επιβατικό κοινό, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει προχωρήσει στον προγραμματισμό και την υλοποίηση ενός εξειδικευμένου επιχειρησιακού σχεδίου, που περιλαμβάνει πληθώρα μέτρων, όπως:

  • Σημαντικές επενδύσεις σε κτιριακές υποδομές, με την υλοποίηση περισσότερων από 30 κατασκευαστικών έργων, τα μεγαλύτερα εκ των οποίων είναι ο τερματικός σιδηροδρομικός σταθμός, το κτίριο της Γενικής / Επιχειρηματικής Αεροπλοΐας και το Κτίριο ταχείας Εξυπηρέτησης της Ολυμπιακής Οικογένειας.
  • Επενδύσεις σε υλικοτεχνική υποδομή με στόχο την ενίσχυση όλων των βασικών λειτουργιών του αεροδρομίου, με 28 νέες θέσεις ελέγχου εισιτηρίων, 4 νέες αίθουσες αναμονής επιβατών, νέα καταστήματα και χώρους εστίασης.
  • Θέσπιση ειδικών μέτρων ("τοπικών κανόνων") από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, με στόχο τον ομαλό συντονισμό των πτήσεων εντός των ορίων χωρητικότητας του αεροδρομίου.
  • Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του αεροδρομίου και εφαρμογή ειδικού προγράμματος "Golden Ambassadors", στο πλαίσιο του οποίου οι διοικητικές υπηρεσίες του αεροδρομίου θα ενισχύσουν τους τομείς εξυπηρέτησης επιβατών & αεροσταθμού για την εξυπηρέτηση του μεγάλου αριθμού των επιβατών.
  • Κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου, σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή "Αθήνα 2004", για τα 75.000 μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας (ολυμπιακή διαπίστευση σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, check-in στο Ολυμπιακό Χωριό, διέλευση από το κτίριο ταχείας εξυπηρέτησης κ.α.).
  • Υλοποίηση προγραμμάτων για την υποδοχή και φιλοξενία του επιβατικού κοινού, με αισθητικές παρεμβάσεις και πολιτιστικές δραστηριότητες, δημιουργία νέων χώρων εστίασης, ειδικά διαμορφωμένοι χώροι ενημέρωσης για τους Αγώνες και την πόλη της Αθήνας σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004" και τον ΕΟΤ κ.α., προκειμένου να καταστεί η συνολική "εμπειρία των επιβατών στο αεροδρόμιο" όχι μόνο ασφαλής και άνετη, αλλά και ιδιαίτερα ευχάριστη.
  • Για τη διευκόλυνση της ροής των επιβατών, ο Αερολιμένας έχει προχωρήσει στη δημιουργία επιπλέον σημείων ελέγχου ασφαλείας (από 39 σε 53), ενώ το προσωπικό ασφαλείας του ΔΑΑ θα ενισχυθεί με 250 επιπλέον άτομα (από 750 σε 1000).

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του προγράμματος, οι εκπρόσωποι της εταιρείας του Αεροδρομίου επισήμαναν ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός που εκπονήθηκε, είναι το αποτέλεσμα του συντονισμού και της συνεργασίας μιας μεγάλης επιχειρησιακής κοινότητας που περιλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΔΑΑ, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, Ελληνική Αστυνομία, Τελωνείο, Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004", Αεροπορικές Εταιρείες, Φορείς Επίγειας Εξυπηρέτησης και όλες οι εταιρείες & οργανισμοί της αεροδρομιακής κοινότητας), αλλά και της αξιοποίησης της εμπειρίας του Αεροδρομίου του Σίδνεϊ, η οποία και μεταφέρθηκε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΑΑ, κ. van der Meer, στην ομιλία του, στάθηκε ιδιαίτερα στην αρμονική συνεργασία όλων των φορέων της αεροδρομιακής κοινότητας: "Τόσο ο σχεδιασμός, όσο και η υλοποίηση του προγράμματος προετοιμασίας, απαίτησε από την αρχή τη συντονισμένη και στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η Ολυμπιακή προετοιμασία αποτέλεσε για όλη την αεροδρομιακή κοινότητα μια μοναδική επιχειρησιακή πρόκληση".

Χαρακτηριστική για το εγχείρημα ήταν η δήλωση του Προέδρου του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, Καθηγητή Κωστή Βαΐτσου, ο οποίος εξέφρασε τη δέσμευση εκ μέρους της Διοίκησης και των εργαζόμενων, για την καλύτερη και ασφαλέστερη δυνατή εξυπηρέτηση προς την Ολυμπιακή Οικογένεια, ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι "στόχος είναι η διατήρηση του υψηλού - όπως είναι διεθνώς αναγνωρισμένο σήμερα - επίπεδου υπηρεσιών του Αεροδρομίου Αθηνών προς το γενικό επιβατικό κοινό".

  • Για να δείτε το υλικό της παρουσίασης της Συνέντευξης Τύπου, "Η Προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες", πατήστε εδώ.