Page 68 - 2board 26
P. 68
5 days
in...
Δέύτέρη μέρα
Αδημονώ να κολυμπήσω στο εξωτικό Ελαφονήσι με τη λευκή άμμο και
τα γαλαζοπράσινα νερά. Μόλις φτάσω στη λιμνοθάλασσα, που χωρίζει
το προστατευόμενο νησάκι από τη στεριά, με περιμένει μια έκπληξη. Σε
πολλά σημεία της, η παραλία έχει μια ροζ απόχρωση από χιλιάδες σπασμέ-
να κοχύλια. Στο γυρισμό ανεβαίνω στον οικισμό της Μηλιάς και το ομώ-
νυμο αγροτουριστικό κατάλυμα. Εκεί οι ιδιοκτήτες με μυούν στην κρη-
τική γαστρονομία με κατσικάκι στις κληματόβεργες και χοιρινό με πορ-
τοκάλι (milia.gr). Μαγεμένη από το τοπίο, οδεύω προς ένα άλλο ορεινό
χωριό, το Θέρισο στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, περνώντας από
το φαράγγι. Θέλω να προλάβω το σούρουπο στο χωριό Δρακώνα Κερα-
μείων. Σε 600 μ. υψόμετρο, το κέντρο κρητικής διατροφής Ντουνιάς ψή-
νει ζυμωτό ψωμί και τοπικές γεύσεις με βιολογικά προϊόντα, σύμφωνα
με το κίνημα του Slow Food (ntounias.gr). Κατεβαίνοντας πάω για ποτό
στο Barraki, ένα από τα πιο δημοφιλή στέκια της Χώρας στο παλιό λιμά-
νι (οδός Καλλεργών).
τρίτη μέρα
Ήρθε η ώρα για την εμπειρία του «Φάραγγα», όπως αποκαλούν οι ντό-
πιοι το Φαράγγι της Σαμαριάς. Το λεωφορείο από τα Χανιά σταματά στο
οροπέδιο του Ομαλού. Η ομαδική πεζοπορία ξεκινά από το Ξυλόσκαλο
σε υψόμετρο 1.227 μ. Μετά τα 600 σκαλοπάτια κάνουμε μια στάση για
δροσερό νερό στο Βρυσί κι άλλη μια στο γραφικό χωριό Σαμαριά, προ-
τού η 12,8 χλμ. διαδρομή καταλήξει με βουτιές στο παραθαλάσσιο χωριό
Αγία Ρουμέλη (kyriakakis.gr). Από εκεί παίρνουμε το καράβι για τη Χώρα
Σφακίων, όπου δοκιμάζω καλτσούνια, σταμναγκάθι, σφακόπιτα και αρνί
με στάκα στο Λιβυκόν (sfakia-livikon.com). Πίσω στα Χανιά για μια βόλ-
τα στην ασύλληπτης ομορφιάς Παλιά Πόλη, μια ματιά στα κρητικά μα-
χαίρια με εγχάρακτες μαντινάδες και δείπνο με θαλασσινά και κοχλιούς
στην Αλατόπετρα (Ακτή Παπανικολή 1, +30 28210 02454).
τέταρτη μέρα
Αφήνω το αυτοκίνητο στο Καστέλι (ή αλλιώς Κίσσαμος) και παίρνω το
Where history meets iconic beaches and καράβι για τον Μπάλο, την απόκοσμη λιμνοθάλασσα, που όμως τον Αυ-
γούστο χαρακτηρίζεται από πολυκοσμία. Δεν θα περάσω όλη τη μέρα
fantastic food. | ekei πόυ η ιστόριΑ συνΑντΑ εδώ, γιατί θέλω να επισκεφτώ τη διάσημη παραλία στα Φαλάσαρνα -που
θυμίζει τροπικό σκηνικό- και να δοκιμάσω την τοπική τούρτα (ένα είδος
τισ μΑγικεσ πΑρΑλιεσ κΑι τό τελειό φΑγητό. κρεατόπιτας) και φρέσκα ψάρια στις παραθαλάσσιες ταβέρνες. Μόλις ο
ήλιος δύσει επιστρέφω στο ξενοδοχείο για ξεκούραση κι ελαφρύ δείπνο
στην αυλή του εστιατορίου.
top: chryssana beach hotel’s
minimal opulence in design offers
a discreet sense of luxury. right: ΠέμΠτη μέρα
since 1963, the archaeological BOTTOM: HELLENIC MINISTRY OF CULTURE AND SPORTS/25TH EPHORATE OF PREHISTORIC AND CLASSICAL ANTIQUITES
collection of chania has been Κάνω check out και πάω στη Χώρα για να δω το Αρχαιολογικό Μουσείο,
housed in the venetian church που στεγάζεται στο παλιό ενετικό μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου
of st francis, an important (Χάληδων 28, +30 28210 90334), το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης (Χάλη-
monument of the city. | πάνω: δων 21, +30 28210 91875), το Πολεμικό Μουσείο (Ι. Σφακιανάκη 1, +30
στο chryssana beach hotel 28210 44156), ενώ περνώ από το πατρικό σπίτι του Ελευθέριου Βενιζέ-
συναντιούνται ο μινιμαλισμός λου στη συνοικία Χαλέπα. Κάνω τις τελευταίες αγορές μου στα μαγαζιά
και η πολυτέλεια. δεξιά: h της Ακτής Κουντουριώτη κι ακολουθώ τη συμβουλή των ντόπιων για
αρχαιολογική συλλογή του νομού χανιώτικο μπουρέκι στη Στέρνα του Μπλουμοσήφη, στο χωριό Βάμος
χανίων στεγάζεται από το 1963 DIRECT FLIGHTS (+30 28250 83220). Επιστρέφω στο αεροδρόμιο προσπαθώντας να κρα-
έως σήμερα στον ενετικό ναό ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΙΣ
αφιερωμένο στον Αγ. φραγκίσκο, FROM AIA | ΑΠΟ ΔΑΑ τήσω ζωντανές τις αναμνήσεις μου και συνθέτοντας αυτοσχέδιες μαντι-
ένα σημαντικό μνημείο της πόλης. νάδες στο μυαλό μου.
Aegean Airlines: 801 1120000,
+30 210 6261000, www.aegeanair.com Best time to visit: June - September | Ιούνιος - Σεπτέμβριος
Ryanair: www.ryanair.com travel info: chaniatourism.com
68
in...
Δέύτέρη μέρα
Αδημονώ να κολυμπήσω στο εξωτικό Ελαφονήσι με τη λευκή άμμο και
τα γαλαζοπράσινα νερά. Μόλις φτάσω στη λιμνοθάλασσα, που χωρίζει
το προστατευόμενο νησάκι από τη στεριά, με περιμένει μια έκπληξη. Σε
πολλά σημεία της, η παραλία έχει μια ροζ απόχρωση από χιλιάδες σπασμέ-
να κοχύλια. Στο γυρισμό ανεβαίνω στον οικισμό της Μηλιάς και το ομώ-
νυμο αγροτουριστικό κατάλυμα. Εκεί οι ιδιοκτήτες με μυούν στην κρη-
τική γαστρονομία με κατσικάκι στις κληματόβεργες και χοιρινό με πορ-
τοκάλι (milia.gr). Μαγεμένη από το τοπίο, οδεύω προς ένα άλλο ορεινό
χωριό, το Θέρισο στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, περνώντας από
το φαράγγι. Θέλω να προλάβω το σούρουπο στο χωριό Δρακώνα Κερα-
μείων. Σε 600 μ. υψόμετρο, το κέντρο κρητικής διατροφής Ντουνιάς ψή-
νει ζυμωτό ψωμί και τοπικές γεύσεις με βιολογικά προϊόντα, σύμφωνα
με το κίνημα του Slow Food (ntounias.gr). Κατεβαίνοντας πάω για ποτό
στο Barraki, ένα από τα πιο δημοφιλή στέκια της Χώρας στο παλιό λιμά-
νι (οδός Καλλεργών).
τρίτη μέρα
Ήρθε η ώρα για την εμπειρία του «Φάραγγα», όπως αποκαλούν οι ντό-
πιοι το Φαράγγι της Σαμαριάς. Το λεωφορείο από τα Χανιά σταματά στο
οροπέδιο του Ομαλού. Η ομαδική πεζοπορία ξεκινά από το Ξυλόσκαλο
σε υψόμετρο 1.227 μ. Μετά τα 600 σκαλοπάτια κάνουμε μια στάση για
δροσερό νερό στο Βρυσί κι άλλη μια στο γραφικό χωριό Σαμαριά, προ-
τού η 12,8 χλμ. διαδρομή καταλήξει με βουτιές στο παραθαλάσσιο χωριό
Αγία Ρουμέλη (kyriakakis.gr). Από εκεί παίρνουμε το καράβι για τη Χώρα
Σφακίων, όπου δοκιμάζω καλτσούνια, σταμναγκάθι, σφακόπιτα και αρνί
με στάκα στο Λιβυκόν (sfakia-livikon.com). Πίσω στα Χανιά για μια βόλ-
τα στην ασύλληπτης ομορφιάς Παλιά Πόλη, μια ματιά στα κρητικά μα-
χαίρια με εγχάρακτες μαντινάδες και δείπνο με θαλασσινά και κοχλιούς
στην Αλατόπετρα (Ακτή Παπανικολή 1, +30 28210 02454).
τέταρτη μέρα
Αφήνω το αυτοκίνητο στο Καστέλι (ή αλλιώς Κίσσαμος) και παίρνω το
Where history meets iconic beaches and καράβι για τον Μπάλο, την απόκοσμη λιμνοθάλασσα, που όμως τον Αυ-
γούστο χαρακτηρίζεται από πολυκοσμία. Δεν θα περάσω όλη τη μέρα
fantastic food. | ekei πόυ η ιστόριΑ συνΑντΑ εδώ, γιατί θέλω να επισκεφτώ τη διάσημη παραλία στα Φαλάσαρνα -που
θυμίζει τροπικό σκηνικό- και να δοκιμάσω την τοπική τούρτα (ένα είδος
τισ μΑγικεσ πΑρΑλιεσ κΑι τό τελειό φΑγητό. κρεατόπιτας) και φρέσκα ψάρια στις παραθαλάσσιες ταβέρνες. Μόλις ο
ήλιος δύσει επιστρέφω στο ξενοδοχείο για ξεκούραση κι ελαφρύ δείπνο
στην αυλή του εστιατορίου.
top: chryssana beach hotel’s
minimal opulence in design offers
a discreet sense of luxury. right: ΠέμΠτη μέρα
since 1963, the archaeological BOTTOM: HELLENIC MINISTRY OF CULTURE AND SPORTS/25TH EPHORATE OF PREHISTORIC AND CLASSICAL ANTIQUITES
collection of chania has been Κάνω check out και πάω στη Χώρα για να δω το Αρχαιολογικό Μουσείο,
housed in the venetian church που στεγάζεται στο παλιό ενετικό μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου
of st francis, an important (Χάληδων 28, +30 28210 90334), το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης (Χάλη-
monument of the city. | πάνω: δων 21, +30 28210 91875), το Πολεμικό Μουσείο (Ι. Σφακιανάκη 1, +30
στο chryssana beach hotel 28210 44156), ενώ περνώ από το πατρικό σπίτι του Ελευθέριου Βενιζέ-
συναντιούνται ο μινιμαλισμός λου στη συνοικία Χαλέπα. Κάνω τις τελευταίες αγορές μου στα μαγαζιά
και η πολυτέλεια. δεξιά: h της Ακτής Κουντουριώτη κι ακολουθώ τη συμβουλή των ντόπιων για
αρχαιολογική συλλογή του νομού χανιώτικο μπουρέκι στη Στέρνα του Μπλουμοσήφη, στο χωριό Βάμος
χανίων στεγάζεται από το 1963 DIRECT FLIGHTS (+30 28250 83220). Επιστρέφω στο αεροδρόμιο προσπαθώντας να κρα-
έως σήμερα στον ενετικό ναό ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΙΣ
αφιερωμένο στον Αγ. φραγκίσκο, FROM AIA | ΑΠΟ ΔΑΑ τήσω ζωντανές τις αναμνήσεις μου και συνθέτοντας αυτοσχέδιες μαντι-
ένα σημαντικό μνημείο της πόλης. νάδες στο μυαλό μου.
Aegean Airlines: 801 1120000,
+30 210 6261000, www.aegeanair.com Best time to visit: June - September | Ιούνιος - Σεπτέμβριος
Ryanair: www.ryanair.com travel info: chaniatourism.com
68