Page 150 - teyxos_13

 

 

 

 

 

Page 150 - teyxos_13
P. 150
1800

If you have high gastronomic expectations then you have come
to the right place. 1800 is just the most sophisticated and award-
winning restaurant on the island. Two Golden Chef’s awards,
a distinction by Gourmet, one of Greece’s most esteemed
gastronomical magazines and first prize for its wine list by Abelotopi
newspaper, are some of the medals this sensual restaurant has
earned. Leave the terrace with spectacular views to the rookies
and follow in the footsteps of 1800’s veteran devotees, those
who know that the best view is on the inside. The restaurant is
housed in a typical Santorinian captain’s house that dates from
1845. Giannis Zaggelidis –architect, restorer, member of the Slow
Food International organisation and restaurant owner – restored
the building with authentic vintage furnishings and ornate mirrors
and decorated the bookshelves with rare books on Santorini.
Snuggle into the antique-sofas and, if you are lucky, your Black
Angus veal served with cannelloni stuffed with broccoli, rocket,
warm graviera cheese foam and mushroom sauce (1800’s cuisine
is based on a molecular approach to Mediterranean flavours) will
be accompanied by the owner’s version of Santorini’s history.
His narratives supplement the unbearable lightness of elegant
flavours. (Oia, tel: 22860 71800)
Υψηλές γαστρονομικές προσδοκίες; Βρίσκεσαι στο σωστό μέρος.
Το 1800 είναι απλώς ο πιο sophisticated και ο πιο πολυβραβευ-
μένος χώρος εστίασης του νησιού. Δύο Χρυσοί Σκούφοι, μία διά-
κριση από το περιοδικό Gourmet της «Ελευθεροτυπίας» αλλά και
το πρώτο βραβείο για την κάβα του από την εφημερίδα «Αμπελο-
τόπι» είναι τα μετάλλια στο στήθος αυτού του αισθησιακού εστια-
τορίου στην Οία. Άφησε τη βεράντα με τη συγκλονιστική θέα για
τους πρωτάρηδες και πάρε την επιλογή των βετεράνων θαμώνων
του. Αυτών που γνωρίζουν ότι στο 1800 η καλύτερη θέα σε περι-
μένει εντός. Πρόκειται άλλωστε για το εστιατόριο που στεγάζεται
σε ένα γνήσιο καπετανόσπιτο του 1845, αναπαλαιωμένο από τον
ίδιο τον Γιάννη Ζαγγελίδη -αρχιτέκτονα, αναστηλωτή, μέλος του
παγκόσμιου οργανισμού slow food αλλά και ιδιοκτήτη του 1800-
με αυθεντικά έπιπλα εποχής, περίτεχνους καθρέφτες και σπάνι-
ες πρωτότυπες εκδόσεις για τη Σαντορίνη στα ράφια της βιβλιο-
θήκης του. Βούλιαξε στους καναπέδες-αντίκα του και, αν είσαι
τυχερός, μαζί με το Black Agnus μοσχαράκι σου που συνοδεύε-
ται με κανελόνια γεμιστά με μπρόκολο, ρόκα, ζεστό αφρό γραβιέ-
ρας και σάλτσα από μανιτάρια (όλη η κουζίνα γυρίζει γύρω από τη
Μεσόγειο με στοιχεία όμως μοριακής κουζίνας), θα απολαύσεις
και τον ιδιοκτήτη του αυτοπροσώπως να σου μιλάει για την ιστο-
ρία του νησιού. Και ίσως και για την αβάσταχτη ελαφρότητα της
κομψότητας της γεύσης.

150
   145   146   147   148   149   150   151   152   153   154   155