/el/company-and-business/press-and-Media/press-office/press-releases/athens-international-airport-s-a-sponsors-the-archive-volume-mesogaia/
Η εταιρία "Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε." χορηγός της αρχειακής έκδοσης της ιστορίας των Μεσογείων "Μεσογαία"
Στο πλαίσιο της ενεργούς συμμετοχής της στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής των Μεσογείων, η εταιρία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. χορήγησε την έκδοση του ειδικού τόμου «Μεσογαία», τιμώντας τη μακραίωνη ιστορία της.
H Εταιρία Αεροδρομίου παρουσίασε την ειδική έκδοση «Μεσογαία» τη Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2001 στην Αίγλη Ζαππείου, με ομιλητές τους κύριους συντελεστές του τόμου, καθηγητή κ. Χρ. Ντούμα, έφορο αρχαιοτήτων κ. Γ. Σταινχάουερ, επιμελήτρια αρχαιοτήτων κ. Ολγα Αποστολοπούλου - Κακαβογιάννη, αναπλ. Καθηγήτρια προϊστορικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Νάγια Πολυχρονάκου - Σγουρίτσα, αρχαιολόγο-βυζαντινολόγο κυρία Ελένη Γκίνη-Τσοφοπούλου, και αναπλ. Καθηγήτρια του ΕΜΠ, κυρία Αικατερίνη Δημητσάντου-Κρεμεζή.
Η πραγματοποίηση του έργου του τόμου «Μεσογαία» ανατέθηκε στην εταιρία ΙΔΕΑ Α.Ε. και τα επιμέρους κεφάλαια επιμελήθηκαν με ιδιαίτερο ζήλο καταξιωμένοι ειδικοί επιστήμονες, ερευνητές και μελετητές της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής. Μέσα από τις 326 σελίδες του τόμου, μεγάλου σχήματος με πλούσια έγχρωμη εικονογράφηση, έρχονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα ανεκτίμητοι θησαυροί της αρχαίας και βυζαντινής εποχής και της λαογραφικής παράδοσης της περιοχής, ενώ ο τόμος κλείνει με ενημερωτικά στοιχεία για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Τη σπουδαιότητα της Μεσογαίας επισημαίνει ο καθηγητής κ. Χρήστος Ντούμας στο εισαγωγικό του σημείωμα, τονίζοντας ότι μέσω της διαχρονικής ιστορικής της πορείας, η περιοχή αυτή υπήρξε ο ζωτικός χώρος της Αθήνας, με το γόνιμό έδαφός της και τη φιλοπονία των κατοίκων της. Γι' αυτό, κλασσική Αθήνα σημαίνει πρωτίστως Μεσογαία, χωρίς την οποία δύσκολα θα μπορούσε να φαντασθεί κανείς την πόλη της Παλλάδος να μεγαλουργεί.
Στη συνέχεια του τόμου, ο έφορος αρχαιοτήτων κ. Γεώργιος Σταινχάουερ, περιγράφει τα φυσικά όρια της Μεσογαίας, με τις εισόδους και τα ανοίγματα στις θάλασσες, που μαζί με τη γόνιμη γη της έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την πρώιμη κατοίκησή της, και την επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Περιγράφονται επίσης δυο οικισμοί στα Μεσόγεια, βάσει νέων στοιχείων που προσέφεραν οι πρόσφατες ανασκαφές στο χώρο του νέου Αεροδρομίου, ενώ αναπτύσσεται η ιστορία της Αρχαϊκής και Κλασσικής Μεσογαίας, καθώς και η Μεσογαία στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή εποχή.
Η επιμελήτρια αρχαιοτήτων κ. Ολγα Αποστολοπούλου - Κακαβογιάννη, εξετάζει την περιοχή στην εποχή του Χαλκού (Πρώιμη και Μέση), καθώς και στους Γεωμετρικούς χρόνους. Ιδιαίτερα συναρπαστική είναι η πρότασή της ότι ένας πρώιμος οικισμός στη Μεσογαία , τον οποίο περιγράφει, είναι ίδιος με εκείνον τον οποίο η μυθική παράδοση αποδίδει στον Κέκροπα.
Η αναπλ. Καθηγήτρια προϊστορικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νάγια Πολυχρονάκου - Σγουρίτσα, αναφέρεται στη Μυκηναϊκή Μεσογαία, με ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για τη γνώση της περιοχης.
Τα Μεσόγεια από την επικράτηση του Χριστιανισμού ως την Οθωμανική κατάκτηση, είναι αντικείμενο συγγραφής της αρχαιολόγου - βυζαντινολόγου κ. Ελένης Γκίνη-Τσοφοπούλου, η οποία μελετά επίσης την Παλιαοχριστιανική, Μεσοβυζαντινή και Υστεροβυζαντινή περίοδο, κλείνοντας τη συγγραφή της με τους Μεταβυζαντινούς χρόνους και την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Για τους Αρβανίτες της Αττικής, γίνεται μνεία από τον λαογράφο-εθνολόγο κ. Ελευθέριο Αλεξάκη, ενώ η αρχιτέκτων αναπλ. Καθηγήτρια του Ε.Μ.Π. κ. Αικατερίνη Δημητσάντου - Κρεμέζη, μελετά τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τους αγροτικούς οικισμούς και τους τύπους της ιδιωτικής κατοικίας, μελέτη που βοηθά για τη γνώση του σταδιακού μετασχηματισμού της αρβανίτικης κοινωνίας από νομαδική-κτηνοτροφική σε γεωργική-αμπελουργική.
Η Λαογραφία της Μεσογαίας, όπως παρουσιάζεται από τη λαογράφο-κοινωνιολόγο κ. Μαρία Μιχαήλ - Δέδε, είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και εκτεταμένο κεφάλαιο, που περιλαμβάνει τη γυναικεία και ανδρική φορεσιά, τα πανηγύρια και τις διασκεδάσεις, τις νεράιδες και τα άλλα ξωτικά, καθώς και τους Αγίους προστάτες.
Την ιστορία του κρασιού στην Αττική δίνει η οινοπαραγωγός κ. Ματίνα Γκούβα - Φράγκου, ο τέως Δήμαρχος Παιανίας κ. Ιων Βορρές παρουσιάζει το ομώνυμο Μουσείο σύγχρονης ελληνικής τέχνης και λαογραφίας στην Παιανία, και ο αρχαιολόγος δήμαρχος Καλυβίων Θορικού κ. Πέτρος Κ. Φιλίππου - Αγγέλου, δίνει το σχηματισμό, τη σύσταση και την εξέλιξη των Δήμων και Κοινοτήτων της Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.
Ο τόμος κλείνει με τη συνοπτική παρουσίαση του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», της ταυτότητάς του, του χρονικού κατασκευής του, των πρωτοποριακών δυνατοτήτων του, και της σημασίας του στην αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού και την τόνωση της εθνικής οικονομίας