ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
03 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2004
12,3 εκατομμύρια επιβάτες - αύξηση 3,6% για το 2003

Εξαιρετικά επιτυχημένη χρονιά ήταν για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών το 2003. Το έτος έκλεισε με 12,3 εκατομμύρια επιβάτες σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 3,6% σε σχέση με το 2002, ενώ ο συνολικός αριθμός των πτήσεων ανήλθε σε 170.000 (+6,7%) και ο όγκος των εμπορευμάτων που διακινήθηκαν έφθασε τους 110.000 τόνους (+2,7%).

Παρά το αρχικά δυσμενές κλίμα λόγω της διεθνούς οικονομικής ύφεσης, των επιπτώσεων του πολέμου στο Ιράκ και των απρόσμενων συνεπειών του SARS στα τέλη της άνοιξης, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» γνώρισε εντυπωσιακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2003, με 2,8 εκατομμύρια επιβάτες, ήτοι αύξηση 9% επί της αντίστοιχης περιόδου του 2002.

Συνολικά για το 2003, αξιοσημείωτη είναι η θεαματική βελτίωση της κίνησης εσωτερικού που ανήλθε σε 4,4 εκατομμύρια επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 5,4% σε σύγκριση με το 2002.

Η διεθνής κίνηση σημείωσε επίσης άνοδο με 7,9 εκατομμύρια επιβάτες (+2,6%), παρά τη σημαντική κάμψη που σημείωσαν οι αγορές της Αμερικής και της 'Απω Ανατολής λόγω του βαρύτατου πλήγματος που υπέστησαν από τη διεθνή κρίση. Αντίθετα, η αυξημένη κίνηση προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (+5,4%) και της υπόλοιπης Ευρώπης (+2.3%) οδήγησε στη θετική εξέλιξη της κίνησης εξωτερικού του αεροδρομίου της Αθήνας.

Η δυναμική ανάκαμψη της παγκόσμιας αεροπορικής αγοράς κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2003, η αυξανόμενη προβολή της Αθήνας ως διοργανώτριας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων και η σχετική με τους Αγώνες επιχειρηματική κινητικότητα, ήταν οι παράγοντες που συνέβαλαν στην άνοδο της κίνησης το 2003, ενώ καθοριστικό ρόλο έπαιξε η στρατηγική που ακολουθεί με συνέπεια από το 2001 ο ΔΑΑ για την προσέλκυση νέων αεροπορικών εταιρειών και την εξυπηρέτηση νέων προορισμών. Τον τελευταίο χρόνο, 7 νέες εταιρείες πέταξαν στην Αθήνα (τρεις από αυτές είναι χαμηλού κόστους), ενώ 9 νέοι διεθνείς προορισμοί προστέθηκαν στο δίκτυο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, με μέση αύξηση 100 πτήσεις την εβδομάδα.

Κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο μία ακόμη χρονιά που χαρακτηρίσθηκε από σημαντικές διεθνείς διακρίσεις* για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η ιδιαίτερα θετική εξέλιξη της επιβατικής κίνησης επισφραγίζει την αποτελεσματική προσπάθεια της αεροδρομιακής κοινότητας της Αθήνας, μιας γιγαντιαίας επιχειρηματικής κοινότητας όπου δραστηριοποιούνται περισσότερες από 250 επιχειρήσεις και φορείς και απασχολούνται 14.000 εργαζόμενοι.
*

  • IATA Global Airport Monitor: Κορυφαίο αεροδρόμιο στον κόσμο για το επίπεδο υπηρεσιών
  • IATA Eagle Award για την υποστήριξη προς τις αεροπορικές εταιρείες
  • Βραβείο Βρετανικού Ινστιτούτου Διοίκησης Μεταφορών για το καινοτόμο επιχειρηματικό σχήμα και την επιτυχημένη πορεία του αερολιμένα μέχρι σήμερα


Ακολουθούν αναλυτικοί πίνακες και γραφήματα σχετικά με την εξέλιξη της κίνησης του 2003, ανά μήνα, κατηγορία πτήσεων, γεωγραφική περιοχή, καθώς και τους προορισμούς με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΔΑΑ ΓΙΑ ΤΟ 2003

Οι τακτικές πτήσεις συνέχισαν να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της επιβατικής κίνησης. Οι εταιρείες χαμηλού κόστους σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση στις τακτικές πτήσεις εξωτερικού, αποσπώντας σημαντικό μερίδιο από τις έκτακτες πτήσεις (charter).

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη αποτελεί η αύξηση των μεριδίων των περιοχών της λοιπής Ευρώπης (+7%), της Μέσης Ανατολής (+3%) και της Αφρικής (+13%) σε σχέση με το 2002 που αποτελούν τις κύριες περιοχές-στόχους που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του αεροδρομίου
σε κύρια περιφερειακή πύλη της Ν.Α Ευρώπης

Η θεαματική αύξηση της κίνησης εσωτερικού δεν άλλαξε ιδιαίτερα τα μερίδια των προορισμών. Αξιοσημείωτη είναι η άνοδος της επιβατικής κίνησης στην Κρήτη, παρά τον ισχυρό
ανταγωνισμό από την ακτοπλοΐα

Το Λονδίνο παραμένει ο πιο δημοφιλής προορισμός από / προς την Αθήνα, καταφέρνοντας να αυξήσει το μερίδιο του κατά 13,3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Με μια σημαντική αύξηση δρομολογίων, το Παρίσι βρέθηκε στη
δεύτερη θέση, ξεπερνώντας τη Φρανκφούρτη και τη Λάρνακα

Παρά την κάμψη στη συγκεκριμένη αγορά, η Νέα Υόρκη παραμένει ο πιο δημοφιλής προορισμός εξωτερικού εκτός Ευρώπης από / προς την Αθήνα. Αντίθετα, λόγω των επιπτώσεων του SARS, η Μπανγκόκ έχασε την τέταρτη θέση από το Ντουμπάι, που έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη δυναμική την τελευταία χρονιά