Page 115 - teyxos_13

 

 

 

 

 

Page 115 - teyxos_13
P. 115
George &

ErgonomicsThomas Douzis

Two young entrepreneurs from Thessaloniki are redefining tradition and promoting Greek
flavours abroad. | Δύο νέοι επιχειρηματίες από τη Θεσσαλονίκη επαναπροσδιορίζουν
την παράδοση και αναδεικνύουν την ελληνική γαστρονομία στο εξωτερικό.

T he family business in Thessaloniki already counts
three generations in the food sector. Ergon
however, which promotes the gourmet side of
traditional Greek produce, was born in 2004. The new

brand was, from the outset, connected to high quality

products from local cooperatives or “romantic” – as

the Douzis brothers call them – producers. “Traditional

does not, necessarily, mean old” so the products, the

recipes and the packaging feel very modern. The first

product, “Melissas Ergon”, was created in 2007. Today

Ergon offers 150 products including organic olive oil

from Chania, rice from the Prespes Lakes, bottarga

(cured fish roe) from Messolonghi, tuna from Alonnisos,

but the Douzis brothers did not stop there. The first

mezze-grocery store in the Sani Resort with recipes

by Dimitris Skarmoutsos has already become a reality

and another two, in Thessaloniki and London are set to

follow in 2012. With exports to eight European countries,

quality and gourmet prizes won both in Greece and

abroad and plans for further development of its product

range Ergon is, undoubtedly, the new ambassador of

ΗGreek cuisine. SISSY PAPADOGIANNI

οικογενειακή επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη

μετρούσε ήδη τρεις γενιές στον χώρο των

τροφίμων. Όμως η Έργον, που ανέδειξε την

gourmet πλευρά παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων,

γεννήθηκε το 2004. Το νέο brand συνδέθηκε εξαρχής

με υψηλής ποιότητας προϊόντα προερχόμενα από το-

πικούς συνεταιρισμούς και παραγωγούς. «Το παρα-

δοσιακό δεν σημαίνει και παλιό» κι έτσι συσκευασί-

ες, προϊόντα και συνταγές διαπνέονται από σύγχρονη

αισθητική. Το 2007 δημιουργήθηκε το πρώτο προϊόν,

το Μέλισσας Έργον. Σήμερα η Έργον προσφέρει 150

προϊόντα, όπως βιολογικό ελαιόλαδο από τα Χανιά, ρύζι

Πρεσπών, αυγοτάραχο Μεσολογγίου, αλλά οι αδερφοί

Δούζη δεν έμειναν εκεί. Το πρώτο μεζεδοπαντοπω-

λείο στο Sani Resort με συνταγές του Δημήτρη Σκαρ-

μούτσου είναι γεγονός, ενώ μέσα στο 2012 πρόκειται

να ακολουθήσουν άλλα δύο, σε Θεσσαλονίκη και Λον-

δίνο. Με εξαγωγές σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, βρα-

βεία ποιότητας και gourmet εντός και εκτός συνόρων,

αλλά και με σχέδια περαιτέρω ανάπτυξης της προϊο-

ντικής γκάμας, η Έργον είναι αδιαμφισβήτητα η νέα

πρέσβειρα της ελληνικής γαστρονομίας. Σ.ΠΑΠ.

115
   110   111   112   113   114   115   116   117   118   119   120