Page 163 - teyxos_13
P. 163
GLOSSARY OF SANTORINIAN FLAVOURS | ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΑΣ ΓΕΥΣΗΣ

PSAROLIA: Small sun-dried fish, usually PSARAKIA TO VOUNOU: Translated it και τα αυγά. Σερβίρεται με μια σάλτσα από
picarel. | Τα ψαρόλια είναι μικρά λιαστά means little fish of the mountain, but is κρασί Vinsanto.
ψαράκια, συνήθως μαρίδες. actually freshly deep-fried white aubergines
doused in sour tomato sauce. | Άσπρη KOPANIA: A type of rudimentary “fondant”
TIRAVGOULO: A particular method of cooking Σαντορινιά μελιτζάνα, φρεσκοτηγανισμένη made with ground barley rusks, sesame
lamb in a pot with a heavy cheese, egg and και περιχυμένη με άφθονη υπόξινη σάλτσα seeds and raisins| Είδος υποτυπώδους
wine sauce. | Το τυραύγουλο είναι κουνέλι ντομάτας. φοντάν που φτιάχνεται με κοπανισμένο
μαγειρεμένο με ιδιαίτερο τρόπο: στην κατσαρόλα κρίθινο παξιμάδι, σουσάμι και σταφίδα.
με πλούσια σάλτσα από τυρί, αυγό και κρασί. KOLOKITHERI: Grated pumpkin, cheese and
honey pie. | Η κολοκυθέρη είναι πίτα γεμιστή KOYFETO: Spoon sweet with honey and
PSEFTOKEFTEDES: Fried balls made with με γλυκιά κολοκύθα τριμμένη, τυρί και μέλι. almonds, traditionally prepared for
a base of grated Santorinian dry tomatoes festivities, weddings and engagements. |
and a choice of various ingredients, such POULAKIA: Courgette flowers stuffed with Γλυκό του κουταλιού με βάση το μέλι και τα
as grated courgettes, spearmint, parsley, rice, spearmint, oregano and other herbs. | αμύγδαλα – φτιάχνεται συνήθως σε γιορτές,
oregano and dill. | Οι ψευτοκεφτέδες γίνονται Τα πουλάκια είναι γεμιστοί κολοκυθανθοί με γάμους και αρραβώνες.
με βάση την άνυδρη τριμμένη ντομάτα της ρύζι αρωματισμένο με δυόσμο, ρίγανη κ.λπ.
Σαντορίνης και προαιρετικά με υλικά όπως RIZA: Traditional local sweet pie with
τριμμένο κολοκύθι, δυόσμο, μαϊντανό, ρίγανη, MELITINIA: Traditional Easter dessert, pumpkin, honey and rice boiled in milk. |
άνηθο κ.λπ. round in shape and filled with soft, mastic- Παραδοσιακή σαντορινιά γλυκιά πίτα με βάση
scented cheese. | Παραδοσιακό στρογγυλό τη γλυκιά κολοκύθα, μέλι και ρύζι βρασμένο
FAVATOKEFTEDES: Fried balls with a base γλυκό του Πάσχα, με γέμιση από μαλακό τυρί, σε γάλα.
of boiled fava beans, flavoured with spring αρωματισμένη με μαστίχα.
onions and spearmint. | Οι φαβατοκεφτέδες KASSIA: Stuffed sweet calzone with orange
είναι κεφτέδες με βάση την βρασμένη φάβα PUTINGKA: Spongy dessert made of zest, usually eaten during carnival. | Είδος
και αρωματισμένοι με φρέσκο κρεμμυδάκι semolina and eggs, served with a Vinsanto αποκριάτικου γεμιστού σκαλτσουνιού με
και δυόσμο. sauce. | Αφράτο γλυκό με βάση το σιμιγδάλι άρωμα τριμμένου πορτοκαλιού.

163
   158   159   160   161   162   163   164   165   166   167   168