Athens International Airport - Ειδική Υποστήριξη
Athens International Airport
ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1107/2006, απο τις 26/07/2008 ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. (ΔΑΑ) προσφέρει την επίγεια παροχή συνδρομής στους επιβάτες με αναπηρία και τους επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα χωρίς χρηματική επιβάρυνση.

Η υπηρεσία επίγειας παροχής συνδρομής προς επιβάτες με αναπηρία και επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα οι οποίοι ταξιδεύουν προς/από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών προσφέρεται μέσω των δύο (2) παρόχων συνδρομής, ήτοι σε αλφαβητική σειρά Goldair Handling S.A. και Skyserv SA.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στο ηλεκτρονικό μας βιβλίο >

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΚΩΦΑ Ή ΒΑΡΗΚΟΑ ΑΤΟΜΑ

Στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, δεσμευόμαστε να παρέχουμε εξειδικευμένες υπηρεσίες επικοινωνίας προσαρμοσμένες στις δικές σας ανάγκες, έχοντας ως στόχο τη βελτίωση της συνολικής ταξιδιωτικής σας εμπειρίας. 
Ανακαλύψτε την ευκολία των δωρεάν βιντεοκλήσεων με πιστοποιημένους διερμηνείς και υποτιτλισμό σε πραγματικό χρόνο. 

Για εύκολη πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στα Κεντρικά Γραφεία Πληροφοριών στα επίπεδα των Αναχωρήσεων και των Αφίξεων ή και στο Γραφείο Συντονισμού Υπηρεσιών Βοήθειας για Άτομα με Αναπηρίες και/ή Περιορισμένη Κινητικότητα, το οποίο βρίσκεται στον Κύριο Αεροσταθμό (επίπεδο Αναχωρήσεων). 
Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ.

ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ (ΔΑΦ)

Παρότι ένα ταξίδι με αεροπλάνο θεωρείται πλέον μια συνήθης πρακτική, για τα άτομα με ΔΑΦ εξακολουθεί να είναι ένα «γεγονός», από πολλές απόψεις: είναι μια αλλαγή στη ρουτίνα τους, συνεπάγεται μετακίνηση που μπορεί να περιλαμβάνει πολλά απρόσμενα (π.χ. κίνηση και μποτιλιάρισμα, καθυστέρηση σε κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς κ.λπ.), το περιβάλλον του αεροδρομίου είναι αγχογόνο (π.χ. φωτεινές πινακίδες, θόρυβοι, πολλές μεταβάσεις, αναμονές, καθυστερήσεις κ.λπ.) και, στο τέλος, μας περιμένει ένα κάπως κλειστοφοβικό περιβάλλον στο οποίο καλούμαστε να καθίσουμε στριμωχτά, να προσδεθούμε και να ζήσουμε την απο-γείωση και την προσγείωση που δεν είναι πάντα οι φιλικότερες συνθήκες για τις αισθήσεις μας, όπως μπορεί να είναι και αυτό καθαυτό το ταξίδι, ιδιαίτερα όταν έχει αναταράξεις! Φυσικά, δεν χρειάζεται κανείς να έχει αυτισμό για να φοβάται τα αεροπορικά ταξίδια!

Σκοπός του προγράμματος προσομοίωσης αεροπορικού ταξιδιού για παιδιά με ΔΑΦ είναι η απευαισθητοποίησή τους κατά την προσέλευση στον χώρο του αεροδρομίου και την πτήση με αεροπλάνο. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η απευαισθητοποίηση, θα ακολουθηθεί ένα συστηματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοικείωσης με τις διαδικασίες που προηγούνται ενός αεροπορικού ταξιδιού, με τα παιδιά, τους γονείς και τους θεραπευτές να καταλήγουν μέσα σε ένα πραγματικό αεροσκάφος. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Boarding Pass στον Αυτισμό» δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση, με τη συνεργασία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου και πραγματοποιείται η τελική φάση απευαισθητοποίησης των παιδιών, τελεί υπό την επιστημονική αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - με την εποπτεία της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αγγελικής Γενά - και έχει την υποστήριξη της AEGEAN.

Το εγχειρίδιο μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο εδώ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Υπάρχει ειδική μέριμνα από τις αεροπορικές εταιρίες κατά τον έλεγχο εισιτηρίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση ειδικών κατηγοριών επιβατών, για επιβάτες που δεν γνωρίζουν τη γλώσσα της χώρας στην οποία βρίσκονται ή στην οποία ταξιδεύουν, για επιβάτες που ταξιδεύουν με βρέφη ή παιδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την αεροπορική εταιρεία σας >

ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ανήλικα παιδιά που θα ταξιδέψουν ασυνόδευτα, θα πρέπει να παρουσιαστούν με τους γονείς/κηδεμόνες τους στο προσωπικό εδάφους της αεροπορικής εταιρείας, το οποίο υποχρεούται να τα έχει υπό την επίβλεψή του, μέχρι να παραδοθούν με ασφάλεια στο πλήρωμα του αεροσκάφους.

Οι γονείς/κηδεμόνες θα πρέπει να παραμείνουν στο αεροδρόμιο μέχρι την αναχώρηση της πτήσης.

Κατά την άφιξη, τα ασυνόδευτα παιδιά συνοδεύονται από το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας και παραδίδονται στους εντεταλμένους συνοδούς.

Οι συνοδοί μαζί με το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας, παραλαμβάνουν την αποσκευή του παιδιού, από τα σημεία παραλαβής αποσκευών.

Η προσκόμιση ταυτότητας του συνοδού είναι απαραίτητη, τόσο για την παράδοση του παιδιού όσο και για τη παραλαβή του.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με την αεροπορική εταιρεία σας >

 

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Οι κανονισμοί και οι διαδικασίες για τη μεταφορά κατοικίδιων στην καμπίνα επιβατών, στους χώρους αποθήκευσης αποσκευών του αεροσκάφους ή ως εμπόρευμα, ποικίλουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία και τον προορισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες σας συνιστούμε να επικοινωνήσετε με την αεροπορική σας εταιρεία.

Περισσότερες πληροφορίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τις μετακινήσεις των ζώων συντροφιάς μπορείτε να βρείτε στους Σχετικούς Συνδέσμους που ακολουθούν.

Επιπλέον, σχετικό ενημερωτικό video για τις μετακινήσεις ζώων συντροφιάς είναι διαθέσιμο εδώ >

‹ Επιστροφή στην κεντρική σελίδα